Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei - Eduard Burghelia face apel la decență în privința elevilor de la CNMB, CNME

ro

08 May, 2015 15:04 5216 Marime text
 
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a transmis, printr-un comunicat de presă, că au fost unele lucruri expuse în mod eronat. Astfel, preşedintele AEC, Andrei - Eduard Burghelia, a prezentat punctual problemele.
 
„În ultima perioadă, presa din Constanța a abordat trei teme în domeniul educațional în mod eronat, din punctul nostru de vedere. Vom trata punctual cele trei teme în funcție de unitatea de învățământ:
 
Colegiul Național Mircea cel BătrânÎn data de 4.05.2015 a apărut în spațiul public o informație referitoare la un eventual consum de droguri din partea unor elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân.

Asociația Elevilor din Constanța, în nicio formă nu încurajează consumul de substanțe interzise, însă nu poate rămâne indiferentă la potențiale abuzuri sau presiuni nejustificate din partea presei.

Greșeala mass-mediei, în opinia noastră, a fost aceea de a arunca cu degetul asupra unității de învățământ și/sau asupra directorului. Împărtășim punctul de vedere al inspectoratului școlar în sensul în care directorii trebuie să fie persoane deschise în a rezolva problemele reale ale elevilor în unitatea de învățământ, iar ascunderea față de responsabilitate nu este o soluție, însă, în situația de față, vina nu aparține directorului.

Presa a exercitat o presiune nejustificată asupra unității, redând titluri de forma: “elevi mirciști”. Nu există “elevi mirciști” sau “elevi eminescieni” sau orice altă formă de acest fel. Calitatea de elev este universală, iar încercarea de a atrage o răspundere asupra unității în acest mod este doar pentru a atrage audiență, să creeze un element de breaking news.

Prin articolele și stirile prezentate, directorului este pus într-o situație dificilă din punct de vedere juridic și politic (răspunderea publică). Astfel, deși nu există vreo probă, până în acest moment, că elevii au consumat substanțe interzise sau au săvârșit acte sau fapte ilicite, directorul a fost constrâns de presiunea exercitată de mass-media să anunțe deja sancțiuni. Acest lucru încalcă prezumția de nevinovație și principiul legalității și creează un precedent foarte periculos în societate.
 
Școala Gimnazială Ion Borcea din Agigea    În data de 6.05.2015 a fost publicat un articol în presă cu privire la conținutul site-ului oficial al școlii “Ion Borcea” din Agigea la rubrica “Anunțuri”, ce includea diverse anunțuri de angajare și de prestări de servicii din mai multe județe.

Este adevărat faptul că anunțurile includeau oferte de muncă la saloane de videochat sau saloane de masaj erotic și chiar anunțuri ce ofereau “o oră erotică cu finalizare explozivă”. Trebuie menționat de asemenea faptul că aceste anunțuri nu au fost publicate de o persoană în mod explicit și ar putea reprezenta preluarea informațiilor de pe alte site-uri de anunțuri.

Ținând cont că sarcina administrării acestui site revenea doamnei Viorica Suceveanu și informaticianului școlii, doamna director Doinița Sârbu a fost trasă la răspundere și demisă în aceeași zi, cu toate că a declarat că rubrica “Anunțuri” nu este moderată de angajații școlii și că se vor lua măsuri în sensul eliminării acestui conținut. Presa a avut din nou un rol important prin promovarea acestei informații cu titluri de ce au stârnit opinia publică în sens negativ, rezultatul tuturor acestor articole apărute punând fiind defapt presiune pe Inspectorul Școlar General din Constanța care nu a ezitat să o demită.

Ulterior celor întâmplate mai sus, informaticianul a admis faptul că o altă persoană a publicat materialele de la rubrica “Anunțuri”, persoană împotriva căruia a înaintat o plângere penală pentru accesare fără drept a unei surse informatice și ca urmare, ISJ Constanța nu va mai depune plângere penală împotriva directorului pentru neglijență în serviciu.

Trebuie precizat faptul că numărul de telefon la care se pot înscrie anunțurile aparține Primăriei Agigea, reprezentanții acestei instituții declarând că nu au preluat niciodată anunțuri pentru mica publicitate. Primarul adoptând o poziție de solidaritate față de Doinița Sârbu care acuză ISJ Constanța că deservește interese altor persoane și solicitând totodată demisia lui Răducu Popescu.

Rămâne în urmă o școală destabilizată și un site care nu mai există. Suntem curioși de ce directorii nu sunt sancționați pentru fapte pentru care sunt realmente responsabili, cum ar fi nepublicarea documentelor de interes public pe site-ul unității (hotărâri CA, regulamente etc.).
 
Colegiul Național Mihai Eminescu. Ultima știre prezentată de mass-media a fost un potențial caz al unei fete de la Colegiul Național Mihai Eminescu care ar fi prestat servicii de tip videochat. În acest caz nu se poate identifica o activitate ilicită. Eleva nu poate fi sancționată pentru ceea ce face în afara școlii. În acest caz, presa a încălcat dreptul la viață privată și a pus presiune publică pe unitatea de învățământ pentru a o sancționa pe elevă, deși nu poartă nicio vină. Și în acest caz, conducerea unității de învățământ s-a grăbit să anunțe triumfal că o vor sancționa pe elevă. În cazul în care conducerea unității de învățământ se va ține de cuvânt, suntem martorii unui nou abuz și vom sprijini, așa cum este rolul nostru, orice elev vătămat printr-un act administrativ.
 
Reamintim faptul că AEC nu sprijină consumul de substanțe interzise, anunțurile matrimoniale pe site-urile liceelor sau prestarea de către elevi a serviciilor de tip videochat, însă, nu putem accepta abuzuri asupra elevilor, profesorilor, directorilor sau presiuni neîntemeiate asupra unităților de învățământ.
 
În acest sens, facem un apel la decență din partea mass-mediei și la responsabilitate din partea conducerilor unităților de învățământ“, a precizat Andrei - Eduard Burghelia.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Alex 12 May, 2015 11:05 nu inteleg dc s a facut asa de mare tam tam
  • elev 09 May, 2015 23:39 Si unde este decenta cand vine vorba de falsificare de semnături si stampile in inteteres propriu? Si acest subiect a aparut in presa si totusi dl Andrei - Eduard Burghelia nu a comentat nimic pe marginea acestui subiect...
  • gicu 09 May, 2015 08:46 un articol destul de explicit dores SUCCES în activitate AEC și VIGILENȚĂ MAXIMĂ .......felicitări......lupta continuă.