Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiza sezonului 2016 pe litoral Au venit cu 11% mai mulți turiști, dar durata sejurului s-a redus

ro

02 Sep, 2016 13:47 2331 Marime text
În sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11% mai mulți turiști decât în vara anului trecut, dar durata medie a șederii pentru turiștii români s-a redus de la trei zile la 2,9 zile. Scăderea nu a afectat veniturile hotelierilor, pentru că a crescut cererea pentru weekend-uri, când tarifele au fost mai ridicate decât în restul săptămânii.
 
Măsurile de relaxare fiscală și reducerea TVA-ului la alimentație, introduse anul trecut, au avut efecte pozitive și le-au permis hotelierilor de la mare să facă investiții în redimensionarea conceptului de cazare și în suplimentarea serviciilor.
 
Creșterea numărului de turiști în acest an se datorează și conjuncturii internaționale, problemelor din diverse țări atractive din punct de vedere turistic, determinându-i pe unii români să nu mai plece în străinătate în acest an. Astfel, mulți turiști cu venituri peste medie au rămas în țară, ceea ce a determinat o creștere a cererii pe litoral în perioada iulie - august. În același timp, au crescut semnificativ vânzările de sejururi, în special cele cu tarife reduse prin programul „Înscrieri Timpuri". Creșterea puternică a cererii a avut ca efect și mărirea tarifelor în weekend la recepție și pe site-urile hotelurilor.
 
Ca puncte tari în acest an, se constată finalizarea primei etape a lucrărilor pentru lărgirea plajelor și creșterea calității serviciilor oferite, precum și personalizarea ofertelor în funcție de specificul zonei (cluburi, tineret, familiști, zone sălbatice, etc.).
 
Tarifele pentru turismul de weekend și pentru sărbătorile legale au crescut în acest an, având în vedere cererea foarte mare, dar pentru turismul de sejur prețurile nu s-au majorat semnificativ în acest an. În general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar daca cererea a crescut, în special în zona Mamaia și Eforie Nord și in general, pentru toate statiunile în weekend și cu ocazia sărbătorilor legale. În lunile iulie și august, o parte dintre marii tur operatori, nu au mai avut disponibile la vânzare spații de cazare, în foarte multe structuri de primire turistică.

Rezultatele finale ale sezonului vor fi prezentate cu ocazia întâlnirii de analiză ce va avea loc în data de 13 septembrie, la Neptun, se arată într-un comunicat de presă al Federației patronatelor din turismul românesc.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii