Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:38 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiză Mediafax Cum se prezintă noul an universitar 2014-2015

ro

30 Sep, 2014 23:54 1666 Marime text
Noul an universitar începe, miercuri, 1 octombrie, cu un număr de studenţi la jumătate faţă de cel de acum şapte ani, cu mai puţine universităţi şi cu o piaţă a muncii slab ofertantă, aproape descurajantă pentru absovenţii care, în parte, intră la facultate doar "de dragul" unei diplome, transmite Mediafax.

În 2007/2008, în România erau 1.029.855 de studenţi, din care mai mult de jumătate, mai precis 650.247, la universităţi de stat. Anul acesta, în facultăţi păşesc, la 1 octombrie, peste o jumătate de milion de aspiranţi la statutul de licenţiat, se arată într-o analiză Mediafax.

Scăderea numărului de studenţi în ultimii ani a fost determinată de ponderea semnificativă a absolvenţilor de liceu care nu reuşesc să ia bacalaureatul şi care, din acest motiv, nu se pot înscrie la admiterea într-o universitate. Un alt obstacol este taxa de şcolarizare - deloc neglijabilă în cazul unora dintre facultăți, informează Mediafax.

Sociologii pun situaţia şi pe seama scăderii natalităţii după 1990, însă "rădăcinile" problemei par să se lege, tot mai adânc, şi de dezinteresul pentru studiile superioare în rândul majorităţii absolvenţilor de liceu, mai menționează Mediafax. De ce întorc aceştia spatele facultăţilor? Pe de o parte, pentru că văd inutilă o diplomă de licenţă, câtă vreme, în România de astăzi, "te poţi descurca foarte bine şi fără", după cum susţin unii dintre ei. Iar pe de alta, pentru că alţii, oricât de pasionaţi ar fi pentru un domeniu, nu văd nicio perspectivă solidă după terminarea facultăţii, scrie sursa citată.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii