Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analistii prognozeaza Prima jumatate a anului 2010 aduce noi scaderi pe piata imobiliara

ro

30 Dec, 2009 01:29 2029 Marime text

imobiliare.jpgAnul 2010 va aduce noi scăderi pe piaţa imobiliară, sunt de părere analiştii, care estimează că apartamentele vechi se vor ieftini cu 15 % în prima jumătate a anului viitor. Dezvoltatorii imobiliari vor fi nevoiţi să reducă suprafaţa locuinţelor şi să facă noi promoţii ca să-şi atragă clienţii.

Preţurile apartamentelor vechi vor mai coborî şi în 2010. Nu cu mult, şi numai în prima jumătate a anului. Dacă un apartament cu două camere s-a vândut până acum cu 50.000 de euro, preţul ar putea să ajungă la 42.000 de euro. Tonul preţurilor de anul viitor va fi dat, în mare parte, şi de programul Prima Casă.

Situaţia s-ar putea schimba însă. Guvernul ar vrea ca programul să se adreseze, la anul, în special achiziţiilor şi construcţiilor de case şi apartamente noi.

Dintr-un miliard de euro, bani puşi la bătaie de Guvern, doar 400 de milioane de euro au fost folosiţi în acest an. Semn că randamentul programului nu a fost tocmai cel scontat. Restul de 600 de milioane de euro ar trebui reportaţi pentru anul 2010.

În 2009, din cauza programului Prima Casă, apartamentele mai scumpe de 60.000 de euro s-au vândut mai greu. Apartamentele noi, care depăşesc 100.000, vor rămîne neocupate şi anul viitor. Chiar şi aşa, dezvoltatorii care au ridicat blocuri cu bani împrumuţi de la bănci, nu îşi vor permite să reducă prea mult preţul.

Iar dacă e... prea ieftin, nu e neapărat o ofertă de nerefuzat, avertizează analiştii. Dacă preţul unui apartament scade sub 400-500 de euro pentru un metru pătrat, cumpărătorul trebuie să fie extrem de precaut.

În a doua jumătate a anului, piaţa imobiliară se va mai dezmorţi, mai ales dacă va fi reluată creditarea. Însă nu vor exista creşteri spectaculoase. Tot în toamnă investitorii vor redeveni interesaţi şi de piaţa terenurilor sau a caselor pe pămînt. Însă proprietarii nu vor mai putea să ceară preţurile la care sperau înainte de criză.

www.antena3.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii