Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:16 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analiştii avertizează Anul 2017 va aduce noi creşteri de taxe

ro

05 Sep, 2016 08:37 1565 Marime text
Creşterea economică record a României este îngrijorătoare. Este semn că repetăm acelaşi scenariu de dinainte de criză, şi ar putea aduce majorări de taxe, sunt de părere experţii chestionaţi de revista Capital. Analiştii spun că avansul economiei va fi de peste 5% în 2016, bazat în mare parte pe consum.
 
Trăim un deja-vu. Salariile au crescut, românii cumpără mai mult, importurile s-au dublat faţă de exporturi pentru că cererea internă nu face faţă avansului consumului, iar bugetul statului este în pericol să depăşească, din nou, limitele normale admise de instituţiile europene. Promisiunile de reduceri de taxe, începând cu 1 ianuarie 2017, aduc şi mai multă credibilitate scenariului în care vom suferi iar tăieri dureroase de cheltuieli, respectiv majorări de impozite, în următorii ani, dacă dezechilibrele nu sunt ţinute sub control. „Suntem într-un moment extrem de periculos. Suntem în vârful de unde va începe o coborâre foarte rapidă. Ritmul de creştere economică în România nu e relevant. Pentru că acesta e contracarat de două elemente: principalul motor e consumul, neadecvat ofertei interne. De asemenea, avem o creştere economică paradoxală, în condiţiile în care avem cea mai mică productivitate în folosirea resurselor interne“, a explicat, pentru Capital, profesorul de Economie Mircea Coşea.
 
Anul 2017 va fi unul dificil şi ar putea aduce majorări de taxe, mai ales când vine vorba de taxele locale. „Codul Fiscal actual permite o ajustare mult mai relaxată în stabilirea taxelor locale. De asemenea, chiar dacă salariile, mai ales la bugetari, sunt mai mari, cheltuielile familiei vor creşte, şi din cauza scumpirii facturilor de utilităţi, a accesului la învăţământ şi sănătate“, a mai explicat Coşea.
 
Citește materialul complet pe Capital.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii