Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Analgezicele - cum să obţineţi beneficii maxime, fără efecte secundare

ro

24 Nov, 2013 07:52 2174 Marime text
Analgezicele ieftine, precum paracetamolul şi ibuprofenul, sunt la fel de eficiente pentru calmarea durerii ca medicamentele specializate, conform Serviciului naţional de sănătate (NHS) din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.

Anul trecut au fost vândute şase miliarde de analgezice fără reţetă în toată lumea, iar vânzările cresc cu 4,1% în fiecare an, conform organizaţiei Nuffield Health din Marea Britanie.
"Despre unele tablete se crede că au o acţiune mai rapidă, dar schimbările ratei de absorbţie sunt marginale. Analgezicele normale încep să îşi facă efectul după 20 sau 30 de minute şi chiar pilulele aşa-zis «rapide» trebuie să parcurgă acelaşi proces - să ajungă în stomac, să fie descompuse şi absorbite în intestinul subţire", susţine Mike Platt, consultant-şef al departamentului de studiu al durerii, la fundaţia Imperial Healthcare, din subordinea NHS.
- Cafeina din analgezice
Majoritatea analgezicelor conţin cafeină pentru intensificarea efectului, studiile arătând că medicamentele eliberate fără reţetă cu adaos de cafeină sunt cu până 40% mai eficiente, pentru toate tipurile de durere, considerându-se că aceasta contractă vasele de sânge şi reduc disconfortul.
- Analgezicele nu trebuie luate pe stomacul gol
Însă aceste enzime protejează stomacul de acizii gastrici - motiv pentru care medicamentele antiinflamatoare irită stomacul. De aceea aceste medicamente trebuie luate după masă, întrucât alimentele, cum ar fi iaurtul, acţionează ca un strat protector.
Excepţie face paracetamolul, deoarece acesta ţinteşte anumiţi nervi ai durerii din creier, fără să afecteze stomacul.
- Când trebuie luate analgezicele
Medicii recomandă administrarea analgezicelor cât mai devreme după debutul durerii, astfel încât acestea să acţioneze cât mai bine asupra nervilor care o cauzează. 
- Cel mai bun analgezic pentru mahmureală
Paracetamolul este cel mai bun analgezic pentru mahmureală, dat fiind că inflamatoarele irită stomacul, deja afectat de consumul de alcool. 
- O tabletă în plus este nocivă
Simpla administrare a trei tablete în loc de una sau două se poate dovedi nocivă, chiar dacă nu s-a depăşit prescripţia zilnică recomandată. 
- Analgezicele nu dau dependenţă
Deşi oamenii se tem că administrarea constantă de analgezice dă dependenţă sau toleranţă la medicament, acest lucru nu este adevărat pentru medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene şi pentru paracetamol, care se eliberează fără reţetă. 
- Analgezicele pot agrava migrena
Administrarea analgezicelor mai mult de zece zile pe lună poate agrava stările de migrenă, probabil din cauza faptului că migrena are un mecanism natural de oprire, inhibat de medicaţia frecventă. 
Mai multe detalii pe mediafax.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii