Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF vrea să-i oblige pe bunici să ia chirie de la nepoți

ro

04 Nov, 2016 22:36 2289 Marime text
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anunţă o acţiune prin care obligă proprietarii să perceapă chirie de la orice persoană care este rudă sau prieten. Altfel spus, dacă până acum nepoţii locuiau în case cu bunicii fără să plătească nimic, de acum aceştia vor fi nevoiţi să le perceapă chirie. 
 
ANAF doreşte ca toţi proprietarii să anunţe că locuiesc în case şi cu alte persoane, iar acestora trebuie să le perceapă chirie. Contractul de închiriere va fi înregistrat la ANAF, iar taxa pe care trebuie să o plătească proprietarul este de 5,5% din valoarea chiriei.
 
Dacă pe actul de proprietate sunt două persoane, ambii proprietari vor plăti către CASS câte 5,5% din salariul minim pe economie. ANAF încasează bani în avans. Contribuabilii sunt obligați să depună declarația cu privire la venitul din chirii la organul fiscal competent pentru fiecare an fiscal până la 25 mai. Proprietarul este obligat să declare anticipat sume pe care nu le-a încasat și nu le va încasa și să plătească pentru ele anticipat impozitul de 16% din valoarea contractului către ANAF și 5,5% din salariul minim pe economie către CASS, potrivit jurnalul.ro.
 
Cei care vor să evite această situație, pot încheia contracte de comodat, adică împrumut de locuință, gratuit și unilateral.  
 
Fostul șef al ANAF, Sebastian Bodu, a spus, pentru DCNews, că este în regulă, atât timp cât se permite șederea prin comodat, adică formalizarea șederii gratuite. Însă dacă vine ANAF în control și nu există un contract între proprietari și rudele de gradul II, aceștia răspund conform legii.


Foto: dcnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii