Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF urecheat de Kovesi! Fiscul trebuia să confiște 310 milioane de euro, dar nu s-a întâmplat nimic!

ro

25 Sep, 2015 11:20 1018 Marime text
Suma care ar trebui să fie confiscată de ANAF în urma hotărârilor definitive pronunțate în dosarele instrumentate de DNA se ridică la 310 milioane de euro, însă în ultimele opt luni nu s-a făcut nimic pentru recuperarea acestor bani. Aceasta este nemulţumirea procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.
Ea a declarat, ieri, că "nu DNA este instituția care trebuie să confiște efectiv banii. Noi, atunci când facem o investigație, obligația noastră este să identificăm banii și bunurile, după care să le sechestrăm. Practic, le punem într-o tavă, după care oferim tava ANAF-ului, Ministerului Finanțelor, atunci când hotărârea judecătorească rămâne definitivă, iar ANAF-ul trebuie să execute efectiv aceste hotărâri de condamnare”.
Această sumă ar putea duce la dublarea salariilor medicilor dacă ea ar fi recuperată efectiv. Noi, ca procurori, am indisponibilizat bunurile și valorile, ei trebuie doar să le execute. Nu s-a întâmplat nimic în aceste opt luni și mă întreb dacă procedura care se aplică persoanelor fizice care nu-și plătesc taxele sau impozitele nu poate fi aplicată și acestor persoane condamnate definitiv", a declarat Kovesi, la Digi 24.
În opinia șefei DNA, instituțiile abilitate nu au dat niciun semn că intenționează să recupereze prejudiciile, în ciuda efortului depus de procurori și judecători în acest sens. "Sper că lucrurile se vor mișca, pentru că și în acest an, până în acest moment noi am indisponibilizat valori și bunuri de aproape 190 de milioane de euro. Avem foarte multe hotărâri judecătorești de condamnare, avem peste 660 de persoane condamnate doar în acest an, iar judecătorii au dispus și acolo confiscarea unor bunuri și valori. Aceste sume se tot adună și cred că trebuie să existe un moment zero în care statul să înceapă să execute aceste sume efectiv și să încaseze acești bani la bugetul de stat. Dacă Ministerul Finanțelor nu se descurcă, atunci poate să dea această atribuție instituțiilor din sistemul judiciar care pot să facă acest lucru", a mai spus Kovesi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii