Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:32 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ANAF nu mai trimite somatii restantierilor cu sume de plata sub 10 lei

ro

28 Aug, 2010 01:22 1444 Marime text
Numarul somatiilor trimise de ANAF in primul semestru restantierilor la bugetul de stat s-a ridicat la 4,8 milioane, cu 26,4% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar institutia nu mai trimite din 12 august somatii pentru creantele mai mici de 10 lei, pentru a realiza economii.

Astfel, datoriile ale firmelor sau populatiei care nu depasesc suma de 10 lei la finele unui an fiscal vor fi sterse din evidentele fiscale, scrie Mediafax.

Potrivit unui ordin al ANAF, care a intrat in vigoare la data de 12 august, creantele fiscale restante aflate in sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 10 lei, se scad din evidentele fiscale in primele 7 zile ale anului urmator, creantele fiscale restante ale unui debitor reprezentand suma totala a obligatiilor fiscale datorate si neachitate de catre acesta.

"In urma analizei costurilor de trimitere a somatiilor catre datornici am constat ca in multe cazuri valoarea de recuperat era mai mica sau apropiata de valoarea de cost a procedurii de emitere si transmitere a unei somatii, de circa 4 lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de cativa ani incoace. Odata cu aplicarea dispozitiilor acestui ordin vom realiza economii semnificative la bugetul institutiei", a declarat in comunicat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Valoarea somatiilor tirmise de ANAF in primul semestru s-a ridicat la 14,18 milioane de lei, in scadere cu 42,9% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

In urma somatiilor transmise in primele sase luni s-au incasat 3,8 milioane de lei, respectiv 26,8% din totalul creantelor supuse executarii. Gradul de colectare a obligatiilor restante a crescut comparativ cu anul 2009, cand valoarea incasarilor reprezenta 21,3% din totalul creantelor supuse executarii.

Sursa: Wall-street.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii