Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:51 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri parlamentare 2012 Reguli de votare pentru cei care merg la urne

ro

09 Dec, 2012 07:46 1573 Marime text

Constănţenii vor merge la urne pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta, în următorii patru ani, în Parlament. În judeţul Constanţa sunt organizate, potrivit datelor disponibile pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, 546 de secţii de votare. Dintre acestea, 208 sunt în municipiul Constanţa.

La scrutinul sunt aşteptaţi 630.670 de cetăţeni la nivel de judeţ, în vreme ce în municipiul Constanţa sunt aşteptate la urne 273.132 de alegători.

Amintim că la aceste alegeri generale în judeţul Constanţa au intrat în cursa electorală pentru cele 14 colegii - zece pentru Camera Deputaţilor, patru pentru Senat - 80 de candidaţi. Aceştia aspiră la un mandat parlamentar din partea UDMR, USL, ARD, PER, PPPS, PP-DD şi PRM.

Cum votăm

Din capul locului trebuie să ştiţi că opţiunea se poate exprima doar la secţia la care vă este arondată strada din buletin.

Nu găsiţi secţii speciale în gări sau aeroporturi.

Senatorii şi deputaţii sunt aleşi în colegii stabilite, în fiecare oraş şi sat, în funcţie de numărul, locuitorilor cu drept de vot.

În cabina de vot intraţi singur şi ar fi bine să vă ştiţi pe cine vreţi să votaţi pentru că dacă întârziaţi prea mult, veţi da explicaţii membrilor secţiei.

Nu plecaţi de acasă, fără actul de identitate, dacă vreţi să votaţi.

În plus, potrivit legii puteţi vota numai în secţiile de care aparţineţi potrivit adresei din buletin.

Membrii secţiei vor căuta numele în listele permanente iar apoi ne vor cere o semnătură, după care primim fiecare câte două buletine de vot. Unul, cu numele celor care candidează pentru Senat altul cu pretendenţii pentru Camera Deputaţilor.

Cu ştampila şi cu buletinele în mână, intrăm singuri în cabină. Este strict interzis prin lege să fim însoţiţi.

Este considerat valabil buletinul în care ştampila VOTAT este aplicată o singură dată. Daca ştampila a depăşit limitele patrulaterului, nu vă faceţi griji. Votul este luat în calcul atâta timp cat opţiunea este evidentă şi nu aţi pus mai multe ştampile în dreptul mai multor nume.

Opţiunea dumneavoastră va rămâne secretă, pentru că buletinul trebuie îndoit şi introdus în urna. Veţi primi actul de identitate, dar nu uitaţi să înapoiaţi ştampila.

 Se poate vota de la ora 07.00 până la 21.00.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii