Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:46 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ALDE- Partidele „au datoria” să negocieze formarea unei majorități

ro

08 Nov, 2015 22:55 1352 Marime text
 
Copreședinții ALDE Călin-Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin transmit faptul că partidele parlamentare au datoria constituțională de a negocia „urgent” constituirea unei majorități parlamentare solide. Acest lucru ar trebui să se întâmple, potrivit lor, chiar înainte de a doua rundă de consultări anunțată de șeful statului. Astfel, cei doi lansează un apel pentru demararea acestora.
 
„Partidele parlamentare au datoria politică și constituțională imperativă de a se angaja urgent într-o serie de discuții și negocieri bilaterale și/ sau multilaterale transparente și responsabile în vederea constituirii unei majorități parlamentare solide chiar înainte de  cea de-a doua rundă de consultări anunțată de Președintele României”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ALDE.
 
Copreședinții ALDE, spun că „situația creată prin demisia de onoare a lui Victor Ponta poate fi soluționată rapid, dacă sunt respectate prevederile Constituției”.
 
„Transferul de facto al unor obligații ce revin partidelor către președinte ar fi nu numai un act ce contravine Constituției, dar l-ar și transforma pe acesta într-un președinte-jucător, adică tocmai în ceea ce am criticat și respins cu vehemență în timpul regimului Băsescu. Din punctul de vedere al ALDE, situația creată prin demisia de onoare a lui Victor Ponta poate fi soluționată rapid, dacă sunt respectate prevederile Constituției. Indiferent de motivație sau de pretexte frumos ambalate, întârzierea soluționării crizei declanșate de depunerea mandatului de către premier, va afecta în mod negativ stabilitatea politică, mersul economiei și buna funcționare a întregii societăți”, se arată în comunicat.
 
„ALDE pune pe seama surprizei și a unei emoții tranzitorii faptul că, pe de o parte, PSD nu și-a mai asumat în discuțiile cu președintele calitatea de principal partid al coaliției ce a sprijinit până acum guvernul și nici nu a evocat existența acestei coaliții, iar, pe de altă parte, faptul că PNL a refuzat să-și asume sarcina guvernării sau măcar pe cea a constituirii unei noi majorități, recurgând la formula iluzorie a 'alegerilor anticipate', menită să trimită în derizoriu ordinea constituțională și principiile statului de drept”, transmit copreședinții ALDE.
 
Tot ei își manifestă speranța că toate partidele reprezentate în Parlament vor manifesta deschidere la apelul ALDE și vor răspunde cu celeritate și transparență.
 
„Dincolo de ceea ce le desparte, partidele parlamentare au în indiviziune datoria de a exercita cu responsabilitate funcția politică și constituțională încredințată de cetățeni, cea de a da conținut principalei puteri constituite în stat, cea mai legitimă și democratică dintre puteri, puterea Parlamentului”, încheie Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin.



Sursa foto: transilvania365.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii