Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aflat în vizită oficială în România Jens Stoltenberg a apreciat contribuţia României la misiunile şi obiectivele NATO

ro

02 Jul, 2015 13:03 909 Marime text
Premierul interimar Gabriel Oprea a avut o întrevedere la Palatul Victoria cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Cu acest prilej, Oprea a reconfirmat aprecierea ţării noastre faţă de eforturile NATO şi ale Secretarului General pentru consolidarea securităţii Aliaţilor estici şi pentru întărirea dimensiunii de apărare colectivă. Oprea a arătat că situaţia de securitate din vecinătatea României şi din Marea Neagră rămâne îngrijorătoare, fapt ce reclamă o atenţie sporită din partea NATO. De asemenea, a reiterat angajamentul României privind contribuţiile de substanţă la misiunile şi obiectivele Alianţei Nord-Atlantice, apreciind că o alianţă puternică, unită şi dotată cu resursele şi voinţa politică necesare este indispensabilă pentru stabilitatea şi securitatea regiunii noastre şi a Europei.

În context, primul-ministru interimar Gabriel Oprea a accentuat importanţa pe care România o acordă implementării deciziilor adoptate de şefii de stat şi de guvern anul trecut în Marea Britanie, în special a Planului de acţiune al NATO privind creşterea capacităţii operaţionale. Totodată, a subliniat interesul ţării noastre pentru o abordare ambiţioasă a agendei viitoarei reuniuni Aliate la nivel înalt de la Varşovia, din iulie 2016, în sensul continuării procesului de adaptare a NATO la evoluţiile de securitate cu impact pe termen lung. De asemenea, a prezentat preocupările Guvernului României de consolidare a unui cadru instituțional coerent și operațional pentru  prevenirea și combaterea riscurilor și a provocărilor de securitate neconvenționale. 
 
Militarii români, apreciați de secretarul general al NATO
 
La rândul său, Secretarul General Jens Stoltenberg a apreciat în mod deosebit contribuţia României la misiunile şi obiectivele NATO, apreciind angajamentul ţării noastre în Afganistan, profesionalismul şi dedicarea militarilor români, precum și decizia României de sporire a cheltuielilor pentru apărare și de consolidare a capacităților operaționale.
Jens Stoltenberg a fost primit și de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Întâlnirea a avut drept scop principal evaluarea implementării deciziilor adoptate la Summit-ul NATO din Marea Britanie, precum şi discutarea priorităţilor în perspectiva Summit-ului Aliat de anul viitor, din Polonia, cât şi a contribuţiilor României în acest scop.
Ministrul român al afacerilor externe a apreciat progresele obţinute pentru punerea în aplicare a deciziilor Summit-ului Aliat din Marea Britanie, în special în raport cu Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii de reacţie (Readiness Action Plan/RAP) şi a mulţumit Secretarului General Jens Stoltenberg pentru sprijinul său în acest sens. Șeful diplomației române a punctat eforturile României, inclusiv pe linie diplomatică, pe linia operaţionalizării celor două structuri de comandă şi control care vor fi stabilite pe teritoriul ţării noastre, precum şi importanţa pe mai departe de a asigura o abordare integrată şi unitară din partea Alianţei a întregului flanc estic.
 
Combaterea terorismului, un subiect sensibil
 
Având în vedere amploarea actuală a fenomenului terorist, Bogdan Aurescu a sugerat ca problema combaterii terorismului să se plaseze pe agenda viitorului Summit din Polonia.
 
Ministrul afacerilor externe a reiterat sprijinul ţării noastre pentru politica NATO a uşilor deschise şi pentru înregistrarea de rezultate concrete în acest în ceea ce priveşte candidatura Muntenegru, dar şi în raport cu ceilalţi aspiranţi, cu accent pe Georgia. A informat cu privire la iniţiativa pe care a lansat-o de a vizita Muntenegru, în cursul acestei luni, împreună cu alţi miniştri de externe aliaţi, pentru a sprijini efortul de pregătire pentru aderare al acestui stat candidat şi a stimula creşterea sprijinului public pentru aderare.
Totodată, ministrul afacerilor externe l-a informat pe Secretarul General al NATO în legătură cu stadiul operaţionalizării sistemului defensiv de apărare împotriva rachetelor balistice, subliniind interesul României ca la Summit-ul de anul viitor să fie declarată capacitatea operaţională iniţială a sistemului NATO, la care atât România, cât şi SUA contribuie substanţial prin facilitatea de la Deveselu.
 
România, un aliat de încredere
 
Secretarul General Jens Stoltenberg a apreciat contribuţiile substanțiale, atât conceptuale, cât şi operaţionale ale țării noastre în cadrul NATO, subliniind că România este un aliat de încredere și dedicat. Totodată, Secretarul General a arătat că prin eforturile conjugate ale Aliaților, demersurile NATO privind implementarea măsurilor de adaptare se desfășoară conform calendarului și ritmului stabilit. În acest sens, a exprimat apreciere pentru contribuţia României în ceea ce priveşte stabilitatea regională şi promovarea abordării strategice a regiunii Mării Negre – un spațiu semnificativ pentru securitatea regională, dar și pentru securitatea transatlantică în ansamblu, și care va beneficia în continuare de un interes sporit din partea Alianţei. Înaltul oficial NATO a exprimat satisfacţia în legătură cu decizia ţării noastre de a asigura un buget sporit pentru cheltuielile de apărare, România situându-se astfel printre Aliaţii care au înţeles importanţa acestei decizii în contextul actual de securitate preocupant. În acest sens, Secretarul General a arătat că va oferi România ca exemplu de bune practici pentru alte state. Totodată, oficialul a exprimat apreciere pentru experții și diplomații români care lucrează pentru NATO, aceștia fiind o resursă umană valoroasă.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii