Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:54 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Află ce a provocat cutremurele violente din Indonezia

ro

27 Sep, 2012 21:03 1230 Marime text

Cutremurele extrem de puternice care au avut loc în Oceanul Indian, în largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresivă a plăcii tehtonice indo-australiene, care se rupe, la propriu, în două în largul Insulei Sumatra, potrivit unor studii publicate miercuri, relatează AFP.

Cutremurele "gemene" care au afectat nord-estul Oceanului Indian la 11 aprilie 2012 - primul cu o magnitudine de 8,6 şi al doilea cu o magnitudine de 8,2 - sunt excepţionale în mai multe privinţe.

Primul a fost cauzat de ruperea a cel puţin patru falii submarine în decurs de doar două minute şi 40 de secunde. El a fost urmat de ruperea unei a cincea falii, două ore mai târziu, lucru care a generat al doilea seism, explică Thorne Lay de la Universitatea California de la Santa Cruz şi colegii săi într-un studiu publicat de revista britanică Nature.
Un eveniment extrem de rar, aceste cutremure au afectat nucleul plăcii indo-australiene, în apropiere de Insula indoneziană Sumatra, ci nu joncţiunea celor două plăci, aşa cum se întâmplă de obicei.

"Ceea ce suntem pe cale să observăm aici este că placa indo-australiană se fragmentează în două plăci distincte", rezumă Thorne Lay.

"Acest proces geologic va necesita milioane de ani şi mii de alte cutremure la fel de puternice" pentru a reuşi să separe placa indiană de cea australiană, adaugă Keith Hoper de la Universitatea Utah, coautor al studiului.
Placa indo-australiană se deplasează către nord-est, însă mişcarea ei nu este uniformă. Pe de o parte, versantul indian al plăcii intră în coliziune cu Eurasia la nord-vest, împingând împotriva ei la nivelul lanţului muntos Himalaya de aproximativ opt milioane de ani. Pe de altă parte, versantul australian înaintează mai uşor, deoarece intră sub Insula Sumatra.

Citeste AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii