Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AEC consideră că sumele acordate pentru bursele școlare trebuie mărite

ro

13 Oct, 2015 10:51 1305 Marime text
Asociația Elevilor din Constanța (AEC) consideră insuficiente sumele propuse de către Consiliul Local pentru bursele școlare acordate elevilor din municipiul Constanța. Conform proiectului de hotărâre, care se va discuta în ședința de astăzi, 13.10. a.c., cuantumul burselor ar urma să fie de: 100 lei/lună - bursa de performanță, 25 lei/lună - bursa de merit, 25 lei/lună - bursa de studiu și 75 lei/lună - bursa de ajutor social.
 Reprezentanţii AEC sunt de părere că suma aferentă cuantumului burselor ar trebui să fie stabilită în funcție de valoarea salariului minim pe economie. „De aceea, propunem ca valoarea bursei de merit să reprezinte 10% din salariul minim pe economie, bursa de studiu și cea de performanță 15%, iar bursa de ajutor social 20%”, se arată într-un comunicat. În prezent, sumele în valoare absolută ar fi: 105,00 lei - bursa de merit, 157,50 lei - bursa de performanță, 157,50 lei - bursa de studiu și 210,00 lei - bursa de ajutor social.
 Cuantumurile propuse mai sus ar necesita un efort bugetar de aproximatv 1,1 milioane de lei/lună. În sedința Consiliului Local Municipal din 9 septembrie s-a aprobat suma de 2 milioane de lei pentru acordarea burselor în perioada rămasă din actualul exercițiu bugetar (octombrie-decembrie). Pentru acordarea burselor în cuantumurile propuse de AEC este nevoie de aproximativ 3,3 milioane lei, fiind necesari încă 1,3 milioane lei. Această sumă există în buget, la capitolul “Învățământ” existând suma de 1,4 milioane lei neexecutată, aceasta fiind destinată inițial proiectului pentru elevi și studenți “Și eu pot”, care nu a mai avut loc.
“În sfârșit, Primăria își îndeplinește obligația legală și acordă burse elevilor școlarizați în municipiul Constanța. Din nefericire, cuantumul burselor de merit și de studiu este extrem de mic, elevii neputând să își asigure nici costul unui abonament redus la transportul local în comun, pe o linie, care este 27,5 lei. Propunerea noastră, conform căreia cuantumul bursei se stabilește în funcție de salariul minim economie ar avea ca efect creșterea periodică a sumei, aceasta fiind raportată la condițiile socio-economice existente. Îi asigur pe toți elevii din municipiul Constanța că AEC va întreprinde toate acțiunile necesare, pentru ca aceste cuantumuri să fie mărite” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii