Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevărul.ro De ce a fost săltat de DNA Nicuşor Constantinescu. Cazul „Apartamente“

ro

16 Jan, 2014 02:53 3742 Marime text
 Adevărul a obţinut în exclusivitate raportul Curţii de Conturi privind ilegalităţile de care este acuzat Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJ Constanţa, în baza căruia procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva sa.
Una dintre acuzaţii se referă la faptul că Nicuşor Constantinescu a tocat ilegal 3,7 milioane de euro din banii contribuabililor, pentru a cumpăra la preţuri exorbitante 25 de apartamente de serviciu pe malul mării, de la un controversat om de afaceri. În primăvara lui 2013, Curtea de Conturi a dispus un control la CJ Constanţa în legătură cu achiziţionarea de către această instituţie a 25 de apartamente de lux.
Potrivit adevărul.ro, pentru că existau suspiciuni în legătură cu integritatea profesională a funcţionarilor Camerei de Conturi Constanţa - influenţa lui Nicuşor Constantinescu în instituţiile locale fiind de notorietate - controlul a fost făcut de auditori de la Brăila. Constatările acestora au determinat plenul Curţii de Conturi, în octombrie 2013, să sesizeze DNA pentru posibile fapte de natură penală. Locuinţe de lux pe bani publici Locuinţele de serviciu cumpărate de CJ Constanţa sunt în cartierul exclusivist Mamaia Summerland, pe plaja “Fratelli”. Apartamentele, cu două şi trei camere, au fost cumpărate de la firma Stop SRL, aparţinând unui controversat om de afaceri constănţean, Costel Zelcă. Lotul de locuinţe se compune din 19 apartamente cu 3 camere, la un preţ de peste 150.000 de euro bucata, şi alte 6 apartamente cu două camere, la preţuri de peste 130.000 de euro bucata. Practic, prin această achiziţie, CJ Constanţa nu a făcut decât să salveze afacerea lui Zelcă, grav afectată de criza imobiliară. Potrivit Curţii de Conturi, achiziţia s-a făcut ilegal. “Atribuirea contractului de achiziţie s-a stabilit printr-o procedură proprie la nivelul entităţii, similară procedurii de negociere directă”, se arată în raportul de control. Afacerea s-a finalizat în iulie 2012, prin încheierea a unui contract de vânzare-cumpărare cu ipotecă imobiliară.  Valoare totală a celor 25 de locuinţe a fost de 3,68 milioane de euro, bani care urmau să fie achitaţi în 60 de rate lunare (5 ani). Potrivit contractului, vânzătorul se obliga să predea apartamentele spre folosinţă către CJ Constanţa la 1 august 2012, urmând ca instituţia să devină proprietara efectivă a locuinţelor în 2017, după achitarea ratelor. Contractul, dar şi actele adiţionale ulterioare, au fost semnate personal de Nicuşor Constantinescu, în faţa notarului public.
 
Apartamentele, predate în 2017
 
În septembrie 2012,  firma Stop SRL şi CJ Constanţa au încheiat act adiţional, prin care contractul de vânzare-cumpărare redenumit în „Promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare”. Restul clauzelor au rămas aceleaşi: apartamentele urma să fie achitate în 60 de rate, cu predarea acestora către CJ Constanţa la 1 august 2012. Numai că, o lună mai târziu, contractul a fost din nou modificat, în dezavantajul flagrant al autorităţii judeţene. Actul adiţional din septembrie a fost rectificat sub pretextul îndreptării unei aşa-numite „erori materiale”. Astfel, termenul de predare în folosinţă a locuinţelor a fost modificat de la 1 august 2012, la 1 august 2017, adică data la care ar fi fost achitate integral cele 60 de rate.
 
Mai multe detalii pe adevarul.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii