Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acţiunile din primele şase luni ale lui 2016 au dus la constatarea a sute de infracţiuni ce au prejudiciat tezaurul național

ro

06 Aug, 2016 21:07 1300 Marime text
Poliţia Română, prin Direcţia de Investigaţii Criminale, desfășoară permanent activități pentru protejarea patrimoniului cultural naţional. Acţiunile din primele 6 luni ale acestui au dus la constatare a peste 300 de infracţiuni care au prejudiciat tezaurul național, recuperarea a aproape 7.500 de bunuri culturale și confiscarea a peste 100 de  detectoare de metale.

În primele şase luni ale acestui an, activităţile desfăşurate de poliţişti, prin Direcţia de Investigaţii Criminale a Poliției Române, pentru cercetarea şi tragerea la răspundere a celor care au săvârşit infracţiuni la regimul protejării patrimoniului cultural naţional, au dus la constatarea a 323 de infracţiuni.

Aceste infracţiuni constau în furturi de obiecte de patrimoniu ori de cult din situri arheologice, din biserici, mânăstiri şi schituri, din locuinţe şi colecţii particulare, din muzee sau colecţii publice ori în fapte penale ce privesc monumente istorice ori zone de protecţie ale acestora.

106 persoane care au adus atingere patrimoniului național cultural prin comiterea unor fapte de natură penală au fost cercetate de polițiști.

Din totalul infracţiunilor constatate în această perioadă, cea mai mare parte (56%) este reprezentată de cele comise la regimul autorizării construcţiilor (Legea nr. 50/1991 republicată), 12,5%  este reprezentată de furturi, dintre acestea 55% fiindfurturi comise în dauna lăcaşelor de cult.

În aceste şase luni, poliţiştii de investigaţii criminale din toată țara au recuperat 7.446 de bunuri culturale mobile, dintre care 3.963 (aproximativ 53%) sunt bunuri arheologice şi monede antice şi medievale sustrase din siturile arheologice din România.

De asemenea, în urma acțiunilor zilnice și a controalelor tematice desfășurate de Poliția Română, au fost confiscate 103 detectoare de metale, dintre care 49 de la persoane juridice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii