Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Acord privind limitarea temperaturii medii globale

ro

13 Dec, 2015 13:21 864 Marime text
196 de state participante la conferința asupra schimbărilor climatice, de la Paris, au semnat ieri un acord prin care se angajează să depună eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius.

Conform unui comunicat al Ministerului Mediului, cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferință a Părților (COP 21) la Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat ieri, Acordul de la Paris sub UNFCCC.

Documentul stabilește un set de reguli ambițioase și obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

'Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaționalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creșterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În același timp, statele Părți vor depune eforturi pentru a limita creșterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius', se precizează în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Un alt element important al Acordului semnat la Paris se referă la stabilirea unei viziuni de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile și de eradicare a sărăciei. De asemenea, a fost stabilit un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani și un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea obiectivelor asumate.

Potrivit Ministerului Mediului, alte prevederi importante se referă la responsabilități clare de monitorizare și raportare, dar și un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanțare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie și creșterea capacității acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

Comisarul european pentru Climă, Miguel Arias Cańete, a subliniat că Acordul de la Paris este o victorie a întregii Uniuni Europene și demonstrează că Europa este puternică, unită, ambițioasă și vorbește cu o singură voce. 'Asta a reprezentat forța noastră în cadrul negocierilor. Astăzi am obținut ceea ce ne-am propus', le-a transmis comisarul Cańete miniștrilor Mediului din UE.

În ultima parte a negocierilor, a fost stabilită o coaliție ad-hoc a statelor ambițioase, din care fac parte peste 100 de țări, printre care SUA, toate statele membre ale UE, Canada, Norvegia, Australia, Mexic, Brazilia și 79 de state din Africa, zona Pacificului și Caraibelor.
COP 21 s-a desfășurat la Paris, în perioada 30 noiembrie — 12 decembrie 2015.

Sursa: Agerpres.ro

Sursă foto: Agerpres


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii