Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paleologu ”Academia trebuie să se delimiteze de Breban, care a spus că Patapievici şi Liiceanu trebuie împuşcaţi”

ro

30 May, 2015 13:44 1818 Marime text
Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu spune că Academia Română trebuie să se delimiteze de scandaloasele declaraţii făcute de academicianul Nicolae Breban, care într-o şedinţă a secţiei de filologie şi literatură ar fi spus că Horia-Roman Patapievici şi Gabriel Liiceanu ar trebui împuşcaţi. Deputatul Paleologu a reacţionat în contextul în care Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român (ICR), a spus, vineri, că l-a marcat recenta "ieşire curmezişe" a lui Breban, precizând că, din păcate, scriitorul "s-a închipuit instalat ca Despot" al ICR, însă despoţii nu pot fi acceptaţi ca ambasadori culturali. Astfel, Theodor Paleologu a scris, aseară, pe pagina sa de Facebook, că îl felicită pe Radu Boroianu că s-a delimitat de "scandaloasele declaraţii ale lui Breban din ultima vreme", precizând că aşteaptă acelaşi gest din partea conducerii Academiei Române.
Pe de altă parte, despre "apelul la asasinat" pe care l-ar fi făcut Breban au mai scris, tot pe Facebook, poetul Radu Vancu, dar şi criticul literar Daniel Cristea-Enache. "Mă tem că Breban tocmai şi-a tras ultimul glonţ în ruina propriei statui. Poate că mă înşel, dar nici măcar Eugen Barbu nu ajunsese la asemenea violenţe de limbaj. (Vadim Tudor, însă, da)", a scris Vancu. La rândul său, criticul literar Enache a spus: "Aflu (de pe wall-ul lui Radu Vancu) că Nicolae Breban, într-o şedinţă a Academiei, a spus că Gabriel Liiceanu şi Horia-Roman Patapievici ar trebui împuşcaţi. Şi că numai doi academicieni (Grigore Brâncuş, fostul meu Profesor, şi Ileana Mălăncioiu) ar fi protestat. De unde se vede că poţi să fii un scriitor foarte bun, academician, director de revistă ş.a.m.d. cu caracter zero. A trage o concluzie cu valoare de adevăr e singurul beneficiu al acestei incredibile mizerii".
Nicolae Breban a mai făcut afirmaţii care au scandalizat opinia publică şi la conferinţa de presă, din 5 mai, în care Radu Boroianu l-a anunţat ca viitor preşedinte de onoare al Consiliului consultativ al ICR. "George Soros, în America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, ăştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, că Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p..ă, de p...ă (...), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Nicolae Breban.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii