Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:08 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Abandonul şcolar este în creştere. Ce spune Asociația Elevilor din Constanța

ro

31 Jul, 2016 12:21 2922 Marime text
Se spune că nimic nu este gratis în viaţa asta. Excepţia de la acest proverb ar trebui să fie învăţământul, care se presupune că este acoperit din cheltuielile statului. Drumul până la şcoală, rechizitele cumpărate la începutul fiecărui an, eventual şi un fond al clasei sau un fond al şcolii constituie un prilej de a cheltui bani. Din cauza lipsei fondurilor  tot mai mulţi elevi abandonează şcoala. Mulţi dintre aceştia sunt elevii navetişti cărora nu li se decontează drumul. Conform Asociaţiei Elevilor din Constanţa, din 2013 și până acum, peste 35.000 de elevi din România au abandonat școala, din cauza lipsei banilor pentru a ajunge la cursuri.

În 2013  prin Ordonanţa Guvernului nr.29/2013 naveta elevilor a fost plafonată la 26 lei/3 km + 2 lei/km . Astfel, elevilor care fac naveta li se decontează undeva la 20-25% din costul abonamentului. Ca exemplu, atunci când un elev achită pe abonament 270 lei, acestuia i se decontează, de către stat, doar 54 lei. Pentru a sesiza neconstituționalitatea acestei măsuri, Asociația Elevilor din Constanța, alături  de Organizația Salvați Copiii și Consiliul Național al Elevilor, s-a adresat Avocatului Poporului, solicitându-i sesizarea Curții Constituționale a României. . De asemenea, AEC a purtat mai multe discuții, la nivelul Parlamentului României și a Guvernului. Din nefericire, până în prezent, atât Guvernul, cât și Parlamentul, au refuzat să trateze această problema.

„Elevii proveniți din familii cu o situație materială precară sunt nevoiți să părăsească școala, astfel plecând cu un handicap în viață” a declarat Constantin-Alexandru Manda, președintele Asociației Elevilor din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii