Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:31 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoricului Ioan Scurtu i-a fost conferită Emblema de Onoare a Forţelor Terestre

ro

12 Jul, 2016 16:41 2628 Marime text
Astăzi, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, profesorul universitar doctor Ioan Scurtu (foto centru) a susţinut prelegerea "Tezaurul României depus la Moscova în perioada 1916-1917".
 
Această activitate se înscrie în seria de manifestări în care sunt invitate personalităţi publice care prezintă teme de interes general din diferite domenii.
Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Dumitru Scarlat, dorind să răsplătească meritele domnului profesor universitar doctor Ioan Scurtu, în semn de apreciere pentru deosebita contribuţie în evocarea şi cinstirea istoriei României şi Armatei sale, i-a conferit Emblema de Onoare a Forţelor Terestre.

Despre tezaur
Tezaurul României este partea din tezaur care a fost trimis în Rusia în timpul primului război mondial și care nu a mai fost niciodată returnat în întregime.
El includea tezaurul Băncii Naționale a României, valori aparținând unor diverse bănci românești private, societăți comerciale, persoane particulare, colecții de artă, bijuterii, arhive, etc.
Toate acestea au fost transportate din România spre Rusia țaristă în timpul primului război mondial, cu scopul de a fi adăpostite de armatele Puterilor Centrale, care ocupaseră o parte însemnată a României și amenințau să ocupe întreg teritoriul național. După Marea Revoluție din Octombrie și preluarea puterii de către comuniști, sub conducerea lui Lenin, proaspăt instalata putere sovietică a sechestrat tezaurul și a refuzat restituirea acestuia. Aceasta a fost parțial restituit, în trei tranșe separate, în anii 1935, 1956 și 2008, ca un semn de bunăvoință al sovieticilor și ulterior al rușilor. Dar cea mai mare parte din tezaur a rămas nerestituit, fapt pentru care el rămâne un subiect sensibil în relațiile diplomatice dintre România și Rusia.
Foto: Alexandru Helerea Facebook/Fortele Terestre 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii