Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A participat la Bruxelles, la o întâlnire interparlamentară Chiru - „Sunt încă rezervat în ceea ce priveşte siguranţa exploatării gazelor de şist”

ro

20 Jan, 2014 09:31 2262 Marime text
Senatorul Christian Gigi Chiru a participat la Bruxelles, la întâlnirea interparlamentară pe tema „Piaţa internă de energie a Uniunii Europene pentru secolul 21” (The EU Internal Energy Market for the 21st Century), găzduită de Parlamentul European.

Întâlnirea a fost organizată de Comisia pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) din Parlamentul European, în colaborare cu Comisia pentru Economie din Seimul Republicii Lituania, ţara care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

În cadrul acestei întrevederi s-a discutat despre: strategia „Energie 2020”, ce presupune investiţii în sectorul energetic de 1.000 de miliarde euro (540 milioane euro - producţia de energie, 210 milioane euro - reţelele de energie electrică şi gaze), dar şi despre perspectiva energetică 2050, care face referire la integrarea deplină a reţelelor energetice şi deschiderea pieţei europene, esenţiale pentru menţinerea echilibrului între securitatea energetică, competitivitate, rentabilitate, o economie sustenabilă şi interesele consumatorilor; finalizarea pieței interne a energiei în 2014; eliminarea insulelor energetice din Uniunea Europeană până la 2015.

Printre temele discutate s-a aflat şi cea referitoare la tendinţa de creştere a preţurilor la energie, care probabil va persista, având în vedere că preţurile depind, în prezent, în cazul gazului, de preţul barilului de petrol şi în cazul energiei electrice de preţurile combustibilului. De asemenea, s-a concluzionat că preţurile sunt afectate de dependenţa europeană de importurile de petrol şi gaze, de impactul măsurilor de intervenţie, de măsurile insuficiente luate în vederea promovării eficienţei energetice şi de lipsa de investiţii. Termenii cheie despre care s-a discutat au fost reindustrializarea Europei, siguranţa energetică, inovarea în domeniul energiei, piaţa unică de energie, siguranţa aprovizionării energetice, resursele energetice şi protecţia mediului.

Profitând de prezenţa sa acolo, senatorul Christian Gigi Chiru a adus în atenţia reprezentantilor europeni, dar şi a celor ai parlamentelor naţionale, provocările majore ale României pentru asigurarea independeței energetice, „aprovizionarea cu gaze naturale și potențialul uriaș pe care îl are țara noastră pentru asigurarea cu energie electrică din surse regenerabile”. Totodată, reprezentatul Parlamentului României a adresat oficialilor europeni întrebări care au vizat stadiul integrării privind reglementarea preţului la energie, dacă se lucrează la o schemă suport privind energia regenerabilă şi care sunt progresele în privinţa evaluării corecte a riscurilor exploatării gazelor de şist  în statele europene.

În timpul discuţiilor referitoare la aceste subiecte s-a evidenţiat faptul că, în timp ce politicienii europeni încurajează exploatarea gazelor de şist, specialiştii spun că sunt încă rezervaţi în această privinţă. „Din acest motiv aştept cu interes prezentarea strategiei europene referitoare la gazele de şist, programată pentru finele acestei luni. Sunt încă rezervat în ceea ce priveşte siguranţa exploatării gazelor de şist”, a declarat senatorul Christian Gigi Chiru.

„În tratatul de la Lisabona, la art. 124, se spune că fiecare stat membru ar trebui să ia o decizie suverană în legătură cu mixul său energetic, ţinând cont de regulile de mediu, desigur. O altă prioritate pentru noi este art. 190 din tratatul de la Lisabona. Deci, în baza acestor articole putem spune că, dacă avem gaze de şist în Europa, ar trebui să le exploatăm pentru că astfel sectorul energiei ar avea de câştigat, dar şi industria noastră, competitivitatea Europei pe viitor”, a declarat Jerzy Buyek, membru PE, fost prim-ministru al Poloniei.

La rândul său, Philip Lowe, director general pentru Energie din Comisia Europeană, a spus că nu trebuie subestimat potenţialul de dezvoltare al surselor locale: „Spre exemplu, energia fosilă, acolo unde acestea există şi unde pot fi exploatate în mod durabil, de pildă în Bulgaria, în România, în Cipru, există surse convenţionale de gaz care, după părerea noastră, ar trebui să fie exploatate pentru a contribui la diminuarea preţului în Europa. În continuare, în ceea ce priveşte gazele de şist, cu condiţia existenţei unui cadru adecvat pentru asigurarea exploatării durabile, şi am făcut în acest sens eforturi şi sperăm că în ianuarie să venim cu o comunicare referitoare la exploatare a gazului de şist, credem că acest gaz de şist ar putea să fie o completare utilă, încă o dată, în condiţiile respectării criteriilor privind durabilitatea exploatării”.

„Gazele de şist ar trebui să facă parte din mixul energetic, restul lumii le exploatează, noi nu spunem că ar trebui să le exploatăm cu orice preţ dar, în orice caz, deocamdată nu avem decât o dezbatere la nivel de idei, de mentalitate, de mituri, şi nu credem că ar trebui să ratăm această opţiune valabilă pentru Uniunea Europeană, pentru cetăţenii europeni, pentru că nu este o abordare corectă”, a declarat Markus Beyrer, directorul  general  Business Europe.

Antonio Tajani, vicepreşedintele Comisiei Europene, Comisar pentru industrie și antreprenoriat a vorbit despre poziţia clară a Consiliului European în această privinţă: „Eu cred că ar trebui să avem o abordare neutră faţă de această temă. Există şi îngrijorări în ceea ce priveşte mediul, dar nu putem să pierdem din vedere şi impactul în plan industrial şi economic. Statele Unite deja fac paşi de uriaş şi se impun pe scena mondială datorită faptului că exploatează şişturile şi au energie la preţuri foarte mici. Europa nu poate să închidă ochii şi să nu ia în considerare această problemă. Ar trebui să verificăm, fără prejudecăţi şi pe baza unor argumente ştiinţifice, dacă se poate exploata acest tip de gaz fără a dăuna prea mult mediului înconjurător, pentru că este o sursă energetică importantă pentru companiile noastre. (…) Eu cred că trebuie să facem o analiză amănunţită şi inteligentă a impactului exploatării acestui tip de  energie şi apoi să luăm deciziile care se impun, pentru că acum acest tip de exploatare nu mai este atât de costisitoare şi să ne gândim şi la taxele care sunt aferente subvenţionării energiilor regenerabile”.

Randal Bowie, director al Consiliului European pentru o economie cu energie eficientă, consideră că există alternative la gazele de şist şi că exemplul Statelor Unite nu este aplicabil în Europa: „Noi ştim foarte clar, ni s-a dovedit, că gazele de şist nu reprezintă o alternativă fiabilă. Am citit foarte multe studii, ni s-a dovedit că SUA au o condiţie specială, pentru că aproape jumătate din terenurile Statelor Unite nu sunt locuite şi, astfel, se poate proceda la fracţionarea hidraulică. Dar, dacă aceste locuri ar fi mai dens populate, exploatarea gazelor de şist ar fi mai greu de realizat. Se mai pune şi problema emisiilor poluante realizate de exploatarea gazelor de şist. Trebuie să fim pionieri în acest domeniu pentru a fi cât mai competitivi, să luptăm pentru calitate şi nu pentru preţuri cât mai scăzute”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii