Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit bancherul Bogdan Baltazar

ro

28 Dec, 2012 11:26 1776 Marime text

Bogdan Baltazar a încetat astăzi din viaţă la vârsta de 73 de ani. Cunoscut ca bancher, fost preşedinte de bancă, Baltazar a fost unul dintre cei mai intransigenţi purtători ai Guvernului din perioada postdecembristă. Baltazar spunea despre sine că este un om extrem de controversat, pentru că a spus întotdeauna ce a crezut.

Bogdan Baltazar, care a murit în această dimineaţă la Spitalul Elias, este cunoscut mai ales pentru poziţia de preşedinte de bancă pe care a ocupat-o în perioada mai 1998 - octombrie 2004, însă el a fost de-a lungul anilor director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe înainte de 1989, dar şi purtător de cuvânt al Guvernului Petre Roman. Spre sfârşitul carierei, Baltazar a ales să fie consultant financiar independent.

Bancherul a absolvit în 1962 Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini a Politehnicii Bucureşti, ulterior, cursuri post-universitare de Relaţii Internaţionale de pe lângă Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti şi, în 1971, a devenit doctor în economie la City University of New York.

Într-un interviu acordat în mai 2008 revistei „Esquire", Baltazar spune despre el că a fost şi este un om extrem de controversat, pentru că a spus întotdeauna ce-a crezut. Recunoaşte însă că l-a şi costat acest lucru. „La 41 de ani, Ceauşescu, din director general în Externe, m-a trimis la malaxoare, la o fabrică de anvelope", povestea fost bancher.

„Am vrut să fug din ţară. Tata, un patriot adevărat, mi-a zis: «În casa noastră tu ai avut servitoare franţuzoaice. Tu nu te duci să speli vase la Paris. Asta e ţara noastră!». Am înţeles de la el că ţara e ţară şi trebuie servită, indiferent cine e la putere, că trebuie să demonstrezi că se poate şi când primeşti şuturi în fund", povestea Baltazar.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii