Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:25 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A intrat în vigoare Legea pentru acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a CIJ

ro

13 Jun, 2015 11:59 1004 Marime text
 
MAE salută intrarea în vigoare, de astăzi, a Legii nr. 137/2015 pentru acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie. Intrarea în vigoare a legii marchează punctul final al demersurilor României legate de ancorarea deplină în sistemul jurisdicţiei Curţii de la Haga, transmiţând astfel un semnal clar că România îşi întemeiază relaţiile internaţionale pe respectarea dreptului internaţional. În conformitate cu prevederile legii intrate astăzi în vigoare, MAE a transmis către Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite notificarea, semnată de ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, a Declaraţiei, pentru a fi depusă la Secretarul General.
MAE îşi exprimă, totodată, satisfacţia pentru faptul că acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie, principalul organ judiciar al ONU, survine în anul aniversar 2015, când se împlinesc 70 de ani de la crearea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi 60 de ani de la aderarea României la organizaţie.
Proiectul care a stat la baza acestei Legi a fost elaborat de MAE în anul 2014, în urma unui amplu proces de consultare publică şi inter-instituţională care a implicat organizarea, pe tema acceptării jurisdicţiei obligatorii, de conferinţe în cele mai importante centre universitare din ţară. Adoptarea legii a fost marcată prin organizarea de către MAE, la 29 mai 2015, a conferinţei cu tema „Rolul Curţii Internaţionale de Justiţie în promovarea statului de drept în relaţiile internaţionale. In Memoriam Demetru Negulescu”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii