Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost emis Ordinul privind Planul de management și regulamentul ariei protejate Pădurea Hagieni-Cotul Văii

ro

01 Oct, 2016 04:06 4621 Marime text


În data de 28 septembrie a fost publicat în Monitorul Oficial al României, partea I, numărul 755, Ordinul privind aprobarea Planului de management și a Regulamentului ariilor naturale protejate Pădurea Hagieni-Cotul Văii, din județul Constanța.
 
Ordinul, emis de Ministerul mediului, Apelor și Pădurilor a fost semnat, pentru ministru, de secretarul de stat Viorel Traian Lascu.
 
Potrivit Regulamentului elaborat de custodele Direcția Silvică Constanța, în iunie 2015, Rezervaţia Pădurea Hagieni a fost pusă sub protecţie prin Decizia 425/1970 a Consiliului Popular Judeţean Constanţa. Apoi, a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional prin Legea nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a III-a - zone protejate (cod de arie protejată 2.360).

„Ariile naturale protejate” se află în Regiunea de dezvoltare II Sud-Est Dobrogea, pe teritoriul administrativ al judeţului Constanţa, astfel:

- Pădurea Hagieni – Cotul Văii se regăseşte pe teritoriul localităţilor: Albeşti (17%), Limanu (11%), Mangalia (1%), Negru Vodă (4%), Pecineaga (<1%).
- Pădurea Hagieni se regăseşte pe teritoriul localităţilor: Albeşti, Limanu, Mangalia şi Pecineaga.
- Rezervația naturală Pădurea Hagieni se află pe teritoriul comunelor  Albești şi Limanu.

Scopul „ariilor naturale protejate” este conservarea, menţinerea şi acolo unde este cazul, readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale şi/sau a populaţiilor speciilor pentru care au fost desemnate.
Pentru Pădurea Hagieni – Cotul Văii o mare importanţă ştiinţifică o au cele șase habitate şi 18 specii de interes comunitar pentru care a fost desemnat.

Situl Pădurea Hagieni găzduiește efective importante ale unor specii de păsări protejate, resepctiv 48 de specii de importanţă comunitară pentru conservare (enumerate în Anexa 1 a Directivei Păsări), cinci dintre ele fiind periclitate la nivel global.
Rezervația naturală Pădurea Hagieni este o zonă complexă ce adăposteşte habitate ameninţate global, prioritare pentru conservare la nivel european.

Pădurea Hagieni - Cotul Văii are o suprafaţă de 3618 ha şi se suprapune peste Pădurea Hagieni şi  Rezervaţia Pădurea Hagieni (2.360).
Pădurea Hagieni are o suprafaţă de 1374 ha şi se află în interiorul Pădurea Hagieni-Cotul Vaii, suprapusă parţial cu rezervaţia Pădurea Hagieni.

Rezervația naturală (mixtă: botanică și zoologică) Pădurea Hagieni are o suprafaţă de 392,9 ha şi se află suprapusă în Pădurea Hagieni Cotul-Văii şi parţial se suprapune cu Pădurea Hagieni.

Suprafaţa totală a „ariilor naturale protejate”, ţinând cont de suprapuneri este de 3686,5 ha.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii