Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost descoperită Peştera lui Terente

ro

25 Feb, 2013 09:10 2292 Marime text

Peştera unde se presupune că se ascundea celebrul bandit Terente, numit şi „rege al bălţi­lor”, este situată în apro­pierea satului Cerna şi a fost descoperită recent de biologii Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului. Aceştia au coborât până la circa 30 de metri în peşteră, însă au cules istorii de la localnici care le-au descris în amănunt o altă porţiune a peşterii despre care ei deja ştiau. Cer­cetătorii tulceni au luat legătura cu conducerea Muzeului Naţional „Grigore Antipa” pentru a include peştera în circuitul ştiinţific.

„Denumirea de Peştera lui Terente este legată de o legendă. Se pare că aceasta face cone­xiunea dintre dealul Chervant, situat în zona pasului Priopcea (Depresiunea Cerna) şi Dunăre, şi porneşte de undeva din jurul cetăţii Troesmis (Turcoaia). Peş­tera are legătură cu refugiile existente încă din perioada romană şi deocamdată nu se poate spune dacă este naturală sau săpată de oamenii din acele vremuri. Cert este că sătenii din Cerna ştiau deja de existenţa ei şi au avut curajul să coboare în peşteră, iar noi, adică eu împreună cu un coleg de la Administrația Parcului, am intrat până la 30 de metri, după care se merge în plan orizontal. Noi nu am ajuns mai departe, dar sătenii spun că pe la 50-100 de metri de formează o groapă rotundă mare, pe circa 50 de metri şi numai pe margini se poate circula. I se spune Peştera lui Terente pentru că se spune că acolo se refugia şi fugea de potera care îl urmărea. Nu ştim dacă este doar o legendă, dar ştim că groapa există şi am vorbit cu cei de la Muzeul Grigore Antipa şi le-am spus că avem o astfel de peşteră aici. Localnicii au pus două remorci de reziduuri de la clădiri acolo şi resturi de şine ferate pentru că acolo au căzut câţiva copii care mergeau cu animalele la păscut în zonă. Ar fi bine ca această peşteră să fie luată în atenţie de către cercetători şi să o redăm circuitului ştiinţific, dacă nu turistic”, a declarat Viorel Roşca, directorul Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului.

Banditul Terente, poreclit şi Regele bălţilor, se numea de fapt Ştefan Vasali şi era de origine lipovean. S-a născut în 1895 în zona Brăilei, pe care de altfel o şi cunoştea extrem de bine. Se spu­ne că a obținut avuții impor­tante prin tâlhărie vreme de mulți ani, atacând singur sau în diverse bande. A fost închis și a evadat în mai multe rânduri, povestea sa fiind alimentată și chiar defor­mată de către presa de scandal a vremii. Totuşi, acesta a câştigat în timp simpatia oamenilor, care spuneau despre el că ar fi fost un haiduc al acelor vremuri.

Sursa AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii