Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A fost cutremur! Seismul s-a simţit şi la Constanţa

ro

24 May, 2014 12:38 3920 Marime text
Un cutremur s-a produs sâmbătă, în jurul orei 12:30, şi a fost resimţit şi la Bucureşti. Potrivit Directorului Institutului pentru Fizica Pământului, sesismul s-a produs în Marea Egee.Cutremurul din zona Greciei a fost destul de puternic, având magnitudinea de 6-6,5 grade. Seismul produs cu puţin timp în urmă în Marea Egee, a fost resimţit şi în sudul României, inclusiv în judeţul Constanţa.

UPDATE: potrivit cutremur.net, Cutremurul a avut loc la ora 9h25min UTC, potrivit datelor publicate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean şi a fost resimţit pe o arie largă în insulele greceşti din Marea Egee, în vestul Turciei, în mai multe ţări balcanice dar şi în sudul României. În România, mişcarea seismică a fost resimţită în sudul Olteniei şi al Munteniei, la CRAIOVA şi în alte oraşe, inclusiv la BUCUREŞTI.“

Potrivit directorului Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) citat de mediafax, seismul de 6,5 grade pe scara Richter produs în Marea Egee a fost unul de suprafaţă, produs pe falia nord-anatoliană.

Ionescu a mai spus că seismul s-a simţit în Bucureşti şi, probabil, în Giurgiu, Olteniţa, Constanţa, Mangalia şi Craiova.

Directorul INFP a precizat că este pentru prima dată când un cutremur produs în Marea Egee este simţit în România.
 

Constantin Ionescu a mai spus că acest cutremur, fiind unul de suprafaţă, produce efecte pe o arie foarte mică, în zona epicentrală, faţă de seismele din Vrancea, care produc efecte pe o arie foarte mare.

El a precizat că în zona Vrancea nu s-a produs, sâmbătă, niciun cutremur.

Conform USGS, seismul a avut o magnitudine de 6,4 grade şi s-a produs la o adâncime de 10 km, în Marea Egee.

Cutremurul cu cea mai mare magnitudine de anul acesta din România a avut 5 grade şi s-a înregistrat la 29 martie, în zona seismică Vrancea.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

Vom reveni cu amănunte.

sursa foto: mediafax.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Valy 24 May, 2014 13:02 L-am simtit la Murfatlar, in jur de 13 fara 25