Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

660.000 pachete de țigarete de contrabandă și peste 75 kg tutun confiscate, distruse

ro

23 Feb, 2015 22:46 1490 Marime text
JTI România distruge în perioada 23-27 februarie circa 660.000 pachete de țigarete de contrabandă și peste 75 kg tutun confiscate, conform Agerpres.
Țigaretele și tutunul vrac au fost confiscate în urma controalelor autorităţilor şi nu îndeplineau condiţiile legale ce comercializare. Acestea au o valoare de aproape 2 milioane euro, din care aproximativ 80% înseamnă taxe neîncasate de statul român, mai notează sursa citată.


Potrivit Codului Fiscal, companiile de tutun cu o cotă de piață mai mare de 5%, sunt obligate să distrugă  țigaretele de contrabandă, care sunt mărci din portofoliul propriu. De asemenea, producătorii legali distrug și restul mărcilor necomercializate în România, precum și tutunul vrac confiscate, într-un procent corespunzător cotei de piață a fiecăruia. Distrugerea are loc în prezența unei comisii din care fac parte reprezentanți ai Poliției și ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Reprezentantul producătorului se deplasează la locul unde au fost confiscate produsele, în termen de maxim 30 de zile de la data înştiinţării de către autorităţi.  În cazul în care acestea nu sunt preluate în termenul menţionat,  compania de tutun riscă suspendarea autorizației.

Procedura de distrugere a țigaretelor, propusă de industria tutunului în urma cu câțiva ani, s-a dovedit a fi cea mai eficientă. În urmă cu circa zece ani, țigaretele confiscate erau revalorificate de autorități, la prețuri inferioare celor practicate de producători și fără acordul deținătorilor mărcilor. Astfel, statul făcea concurență neloială și încălca dreptul de proprietate al companiilor asupra mărcilor.

În prezent, pachetele sunt tocate înainte de fi duse la groapa, pentru a se elimina riscul recuperării lor.

JTI România a fost prima companie de tutun care a inițiat colaborarea cu autoritățile statului în scopul combaterii traficului ilegal cu țigarete, prin încheierea unui parteneriat cu ANAF, în 2005. Ulterior, compania a demarat parteneriate cu autoritatea vamală, Inspectoratul General al Poliției și cu Poliția de Frontieră. În perioada 2010-2013, JTI a donat Vămii 28 de câini instruiți pentru depistarea țigaretelor de contrabandă și masini special echipate. În anul în curs, JTI donează Vămii alți patru câini care vor fi instruiți pentru depistarea produselor din tutun de contraband, mai notează Agerpres.

Sursa foto: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii