Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

5 ani de când a murit cel ce a compus Imnul Golanilor și Măi Animalule (video)

ro

18 Jan, 2016 02:33 2995 Marime text
 
 
Astăzi se împlinesc cinci ani de când a murit Cristian Pațurcă după o lungă luptă cu tuberculoza. Avea 46 de ani.

Cristian Pațurcă (n. 10 septembrie 1964 - d. 18 ianuarie 2011, București a fost un cântăreț, compozitor, revoluționar și prodemocrat român.
Este autorul "Imnului Golanilor" precum și al altor piese cântate la Manifestațiile din Piața Universității, în perioada aprilie - iunie 1990.
Tot el a compus și melodia Măi animalule ca un protest la izbucnirea nervoasă a fostului președinte Ion Iliescu la adresa ziaristului din Constanța Paul Pârvu.
A fost înmormântat la Cimitirul Bellu, pe Aleea Artiștilor, fiind vecin cu Tatiana Stepa, Florian Pittiș și Adrian Pintea. A lăsat în urmă un fiu.
În 27 aprilie 2010, Cristian Pațurcă a fost decorat de președintele Traian Băsescu, cu Crucea Națională „Serviciul Credincios - clasa a III-a”, cu motivarea: în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru curajul și credința dovedite în apărarea și promovarea drepturilor și libertăților democratice în țara noastră.
sursa text si foto: wikipedia.org

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Ioan Dănilă 24 Jan, 2016 00:49 Puţini au fost cei ce au îndrăznit să se ia-n piept cu puterea. Nu ştiu cum şi în ce condiţii a murit Cristian Paţurcă pt. că, toţi ce-i ce au devenit incomozi în perioada de după 1990, nu prea cred că au murit de moarte bună. Exemple sunt destule şi puteţi începe cu procurorul Gică Popa care a fost forţat şi pus pe post de acuzator la execuţia soţilor Ceauşescu şi încheind, foarte târziu, cu moartea subită a altui procuror, militar de Niki Smaranda, internat cu dureri de stomac şi ajuns la Morgă. Încă nu ieşise la pensie. Fiei ţărâna uşoară. Iera un om deosebit şi cu frică de Dumnezeu. Din armată au mai dispărut, în condiţii neelucidate ofiţeri şi generali care sau opus puterii. Vă mai amintiţi de generalul Dumitru Dumitru şi de generalul Guşă? N-am auzit nimic de cei din Securitatea statului care au lovit tot timpul armata bombardând-o cu dezinformări la şeful Statului care, la rândul lui emitea pedepse aspre începând cu generalul Milea, şefii de direcţii sau Secţii. Toţi trăiesc bine-mersi şi în majoritatea lor sau înfipt noua politică, sau îmbogăţit şi şi-au pus la adăpost şi viitorul odraslelor sau a neamurilor până la cel mai îndepărtat grad de rudenie. M-am tot întrebat şi încă o mai fac, dece crimele vădite ale evenimentului din decembrie 1989 şi după nu sunt pedepsite? Cum putem pune capul pe perină atâta timp cât acei copii şi alţi oameni nevinovaţi au fost împuşcaţi în mod voit şi bine organizat pt. că o revoluţie cere un anumit număr de morţi altfel acea mişcare acţiune devenea Lovitură de Stat şi nu cred că le-ar fi picat bine organizatorilor acelui măcel pentru a prelua puterea în stat. Pe 24 ianuarie de Ziua când Alexandru Ioan Cuza mergem în faţa guvernului Cioloş şi scandăm drepturile de foşti apărători ai ţării însă, cred că atât Cioloş cît şi Johanis au pregătit deja nişte minciuni să ne îmbrobodească pentru a ne retrage paşnic la nevoile bătrâneţii noastre. Un gând bun pentru toată armata şi, dă Doamne de mai bine.