Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

131 de ani de la prima defilare a trupelor romane pe sub Arcul de Triumf

ro

20 Oct, 2009 15:24 1120 Marime text

Cu prilejul împlinirii a 131 de ani de la prima defilare a trupelor române pe sub Arcul de Triumf, întoarse victorioase din Războiul de Independenţă, la 20 octombrie 1878, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, vor aduce, marţi, un omagiu eroismului ostaşilor români.

Potrivit unui comunicat al MAI, publicul va putea viziona expoziţiile ''Arcul de Triumf în imagini'' (fotografii şi machete), ''Legiunea voluntarilor români din Italia'', ''Marele Război al Reîntregirii Neamului'', ''Heraldica marilor familii boiereşti'' (efigii din bronz şi fotografii) şi ''Marea Unire de la 1918'' (coroanele şi sceptrul regal reproduse, fotografii).

Totodată, muzica Militară a Jandarmeriei Române va susţine un concert de promenadă. Tot în cadrul evenimentului va fi prezentată propunerea de instituire a 'Zilei Arcului de Triumf' prin semnarea unei moţiuni de către reprezentanţii societăţii civile participanţi la activitate.

La manifestări sunt invitaţi să participe veterani de război, membri ai Asociaţiei Veteranilor de Război din MAI, studenţi ai Academiei de Poliţie 'Al.I.Cuza', poliţişti, jandarmi şi pompieri.

Evenimentul este organizat de MAI în colaborare cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic şi Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I'.

Arcul de Triumf, situat pe Şoseaua Kiseleff, se numără printre cele mai importante monumente dedicate celebării victoriilor câştigate de armata română în Primul Război Mondial, precum şi făuririi Marii Uniri din decembrie 1918.

În octombrie 1878, armata română, victorioasă în Razboiul de Independenţă, a celebrat încheierea războiului printr-o paradă militară sub un Arc de Triumf ridicat de Primăria Bucureştilor în onoarea ostaşilor români întorşi de pe câmpurile de luptă de la Plevna. Actualul Arc de Triumf a fost construit în 1922, după planurile arhitectului Petre Antonescu.

AGERPRES

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii