Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

101 ani de la moartea Reginei Elisabeta. Eforie Sud s-a numit Carmen Sylva precum pseudonimul artistic

ro

18 Feb, 2017 15:03 2501 Marime text
Astăzi se comemorează 101 ani de la moartea primei regine a României, Regina Elisabeta, cunoscută și sub pseudonimul artistic Carmen Sylva (în latină „poezia pădurii”).
 

„Expoziţia permanentă a MNIR - Tezaurul Istoric - găzuieşte numeroase obiecte ce au aparţinut Familiei Regale, printre care coroana reginei (1881), penița de scris din aur a acesteia sau cartea conţinând poemul „Wanderstab” (Toiagul de călătorie) scris de Elisabeta, bijuterii şi multe alte obiecte primite în dar de membrii Familiei Regale.
 
Cartea conţinând poemul „Wanderstab” (în imagine) este o capodoperă a orfevrăriei contemporane, lucrată manual, în montură din aur, cu file din fildeș, pictate miniatural de însăși regina Elisabeta”, se arată pe pagina de Facebook a MNIR.

 

Eforie Sud este localitatea componentă de reședință a orașului Eforie din județul Constanța. Înainte de Al Doilea Război Mondial localitatea s-a numit Carmen Sylva (pseudonimul artistic al reginei Elisabeta). Între 1950-1962, localitatea a purtat numele „eroului” ceferist Vasile Roaită. Abia în 1962, în cadrul marii operațiuni de destalinizare la nivel simbolic, localitatea a primit numele Eforie Sud.
 

Sursa foto: Facebook MNRI
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii