Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS "O furtuna perfecta coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania"

ro

28 Mar, 2011 16:28 1081 Marime text

"Luptele interne intre sefii unor agentii responsabile de reforma justitiei au fost endemice. In ultimele luni, procurorul general Kovesi i-a marturisit unui oficial al ambasadei ca nu avea incredere in ministrul Justitiei Predoiu". "La fel, atat procurorul sef al DNA, Daniel Morar, cat si presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei, ne-au spus separat ca nu exista practic niciun contact intre agentiile lor si Ministerul Justitiei" se arata intr-o telegrama a misiunii diplomatice a SUA in Romania din 2009, clasificata "Confidential". Subiectul telegramei: "O furtuna perfecta: coruptia, statul de drept si reforma justitiei se afla in prim-plan in Romania".

Iata cateva fragmente din telegrama:

"Raportul DNA a provocat comentarii neasteptate din partea procurorului general Laura Kovesi, care si-a criticat aliatul de altadata, procurorul sef al DNA, Daniel Morar, pentru randamentul scazut al procurorilor DNA. Kovesi i-ar fi criticat pe procurorii DNA pentru o medie scazuta de doar doua cazuri per procuror anul trecut", se arata in document.

In telegrama apare urmatoarea nota a ambasadei: "Vicepresedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Licu, a facut o speculatie in discutie cu consilierii politici ai ambasadei, potrivit careia criticile lui Kovesi ar putea fi cauzate de o gelozie pe reputatia in crestere a lui Morar de luptator impotriva coruptiei; Licu a remarcat de asemenea ca statistica lui Kovesi a fost «nedreapta» deoarece a inregistrat un numar de posturi neocupate de procuror din cadrul DNA si a inclus si procurori cu responsabilitati administrative sau de legatura, care nu erau direct implicati in investigatii si in urmariri penale". Dupa aceasta nota, in telegrama este notat: "Ulterior, Kovesi si-a cerut scuze pentru comentariile ei".

In document este notat ca "luptele interne intre sefii altor agentii responsabile de reforma justitiei au fost endemice. In ultimele luni, procurorul general Kovesi i-a marturisit unui oficial al ambasadei ca nu avea incredere in ministrul Justitiei Predoiu". "Similar, atat procurorul sef al DNA, Daniel Morar, cat si presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Alexandru Macovei, ne-au spus separat ca nu exista practic niciun contact intre agentiile lor si Ministerul Justitiei. Morar s-a plans la Ambasada ca Predoiu, in timpul primului sau mandat, nu a calcat niciodata in sediile DNA. Cand a fost intrebat despre contactul sau cu Predoiu, Macovei a ras si i-a spus oficialului ambasadei ca s-au intalnit pe strada odata si ca s-au salutat stanjenit", se arata in telegrama.

http://www.hotnews.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii