Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Lazaroiu citat de ambasada SUA in decembrie 2008 Daca as fi in opozitie, m-as simti bine sa portretizez guvernul PDL-PSD ca o dictatura ceausista

ro

28 Mar, 2011 12:49 1196 Marime text
"Sebastian Lazaroiu a declarat ca e bine sa avem votul maghiarilor in anul electoral urmator si este o 'buna asigurare' sa avem UDMR-ul ca un partener la guvernare in caz ca PSD-ul va parasi coalitia. Lazaroiu a adaugat ca multora dintre membri PDL le era frica sa fie 'singuri cu PSD-ul' (...) 'Pentru un sistem politic sanatos, ai nevoie de o opozitie sanatoasa. Daca eu as fi in opozitie, m-as simti bine sa portretizez guvernul ca o dictatura ceausista... poate avem nevoie sa facem o opozitie'.", se arata intr-o telegrama confidentiala trimisa de Ambasada SUA la Washington in 2008. Subiectul telegramei: "Consilierul prezidential despre noua coalitie guvernamentala: Ar putea sa explodeze totul in sase luni".

"Intr-o intalnire cu consilierii politici ai ambasadei pe 10 decembrie", consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu a precizat ca e bine ca UDMR-ul a intrat in, pe atunci, nou-formata coalitie de guvernare. "Lazaroiu a declarat ca e bine sa avem votul maghiarilor in anul electoral urmator si este o 'buna asigurare' sa avem UDMR-ul ca un partener la guvernare in caz ca PSD-ul va parasi coalitia. Lazaroiu a adaugat ca multora dintre membri PDL le era frica sa fie 'singuri cu PSD-ul'.", se arata in telegrama.

Potrivit telegramei, "Lazaroiu a adugat ca PDL si PSD formau o forta politica dominanta, cu 70% din voturile din Parlament. 'Pentru un sistem politic sanatos, ai nevoie de o opozitie sanatoasa. Daca eu as fi in opozitie, m-as simti bine sa portretizez guvernul ca o dictatura ceausista... poate avem nevoie sa facem o opozitie'."

"Nu este incredere intre partenerii coalitiei. Poate putem sa atingem partea buna din PSD si sa-i dezbinam", continua semnatarul telegramei cu relatarea lui Lazaroiu. "In acelasi timp, PDL incerca sa pun mana pe dezertorii din partidul lui Tariceanu: 'In 2-3 luni, s-ar putea sa pot sa determin o treime pana la jumate din liberali sa dezerteze' (n.r. din telegrama se intelege ca e un citat din Lazaroiu). Alt scop al PDL era sa reduca influenta partidului conservator al oligarhului Dan Voiculescu: 'Credem ca Daniela Popa va accepta sa paraseasca partidul lui Voiculescu si sa se alature PSD. Voiculescu are mari probleme financiare si s-ar putea sa fie terminat, la fel ca partidele de extrema dreapta' (n.r. alta declaratie atribuita lui Lazaroiu, citata in relatarea oficialilor americani)."

In telegrama se mai arata: "Intrebat de ce PDL a optat intr-un final sa intre intr-o coalitie cu PSD, Lazaroiu a raspuns ca premierul Tariceanu si oligarhul Dinu Patriciu controlau PNL. 'Era vorba de ce vor ei si era imposibil sa organizam orice miscare anti-Tariceanu in interiorul PNL in timpul pe care il aveam... Patriciu era prea puternic'."

Nota: Textul dintre ghilimele reprezinta traducerea textului asa cum apare el in telegramele Ambasadei SUA

http://www.hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii