Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

WIKILEAKS Hrebenciuc le spunea americanilor in 2007 ca are in minte un ”dark horse candidate” impotriva lui Basescu Titus Corlatean

ro

28 Mar, 2011 15:57 1301 Marime text
image-2011-03-27-8447541-46-titus-corlatean.jpg"Rezervele lui Hrebenciuc in legatura cu continuarea planului suspendarii presedintelui, pe care ni le-a exprimat initial acum cateva saptamani, s-au accentuat se pare in urma amenintarilor lui Basescu ca va demisiona daca Parlamentul va vota suspendarea sa. In acelasi timp, Hrebenciuc a insistat ca are in minte un potential "dark horse candidate" care l-ar putea infrunta cu succes pe Basescu intr-o batalie electorala pentru presedintie", se arata intr-o telegrama din 2007, clasificata confidential. Subiectul telegramei: "Deputatul Hrebenciuc: Avem voturile pentru suspendare, desi eu nu as face-o".

Potrivit telegramei, "Strategul politic al PSD Viorel Hrebeciuc a confirmat ca, in cadrul actiunii din care va rezulta votul pentru suspendarea presedintelui, ceasul a inceput sa ticaie. El a insistat ca blocul anti-Basescu a strans voturile pentru suspendarea presedintelui, dar i-a sugerat ofiterului ambasadei ca, daca Basescu ar face o declaratie publica impaciuitoare care sa se adreseze opozitiei, suspendarea ar putea fi evitata".

In telegrama se mai arata ca "Hrebenciuc a confirmat ca, in timp ce tabara anti-Basescu are voturile pentru inlocuirea presedintelui, PSD este totusi divizat in interior pe tema continuarii actiunii de suspendare, in mod special "Grupul de la Cluj" (din care face parte Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas) care par sa actioneze concertat cu fostul ministru de interne Blaga pentru a bloca suspendarea. Intrebat despre fostul presedinte Iliescu (care s-a pronuntat public impotriva continuarii actiunii de suspendare), Hrebenciuc a insistat ca Iliescu a participat la o intalnire PSD duminica si nu a exprimat nici o rezerva legata de suspendarea lui Basescu".

Oficialii americani mai noteaza: "Hrebenciuc a fost de parere ca presedintele Basescu intentioneaza sa-si tina promisiunea de a demisiona si de a forta alegeri prezidentiale daca va fi suspendat. El a recunoscut ca va fi o "mare batalie", si s-a aratat convins ca un candidat PSD l-ar putea infrunta pe Basescu la prezidentiale si sa castige". In telegrama din 2007 se mai arata: "Hrebenciuc a insistat ca nu e dispus sa-l vada pe Geoana infruntandu-l pe Basescu intr-o confruntare prezidentiala unu la unu, deoarece un esec al lui Geoana i-ar ameninta pozitia la conducerea PSD. Sondajele PSD arata ca Basescu ar castiga cursa impotriva lui Geoana cu 55-45; el l-ar devansa de asemenea pe Gigi Becali cu 60 - 40. Hrebenciuc a spus ca il incurajeaza pe secretarul general PSD Titus Corlatean sa intre in cursa electorala impotriva lui Basescu. Corlatean este o "figura proaspata" si fara trecut comunist".

Potrivit reprezentantilor ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, "Hrebenciuc a insistat ca presedintele Basescu ar putea pune punct imediat crizei daca ar face o declaratie in favoarea revenirii la stabilitate si relatii pasnice intre presedinte, prim-ministru si Parlament. El a adaugat ca este ideea lui si nu viziunea partidului si ca n-a abordat inca tema cu presedintele PSD Geoana. Hrebenciuc a spus ca se va intalni cu Geoana pentru a discuta ideea. El a comentat ca, desi a discutat informal cu cativa lideri PD, printre care fostul ministru de interne Blaga, fostul ministru al apararii Frunzaverde si primarul Bucurestiului Videanu, acesti trei lideri PD, fiind in mod clar in relatii incordate cu Basescu, nu s-au dovedit un canal util in sustinerea propunerii sale referitoare la o declaratie din partea presedintelui. El a adaugat ca s-a vazut si cu Elena Udrea, confidenta lui Basescu, la un restaurant, dar ca a fost refuzat".

Intr-un comentariu la sfarsitul telegramei, oficialii americani noteaza ca intalnirea lor cu Hrebenciuc a avut loc la cererea celui din urma. Telegrama mentioneaza ca Hrebenciuc a clarificat unele lucruri, dar ca s-a dovedit si eliptic in comentariile sale. "Desi el a fost unul din liderii - unii spun figura cheie - din spatele eforturilor PSD de a rupe alianta PNL-PD, ne-a spus in mod repetat ca eforturile de suspendare a presedintelui n-au fost niciodata pentru el unul dintre obiectivele principale. De fapt, Hrebenciuc ne-a mai spus ca are rezerve serioase in legatura cu oportunitatea continuarii actiunii de suspendare in situatia in care Curtea Constitutionala nu va sustine acuzatiile formulate de opozitie impotriva lui Basescu". Oficialii americani observa in telegrama ca "entuziasmul lui Hrebenciuc in ce priveste perspectiva lansarii unui "dark horse candidate" in persoana secretarului general al PSD, Titus Corlatean, drept candidatul PSD la prezidentiale pare sa fie o situatie tipica in care nevoia te obliga sa gasesti o solutie".

http://www.hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii