Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie La Constanţa NU s-a făcut tot posibilul pentru ca pacienţii bolnavi de cancer să nu fie puşi pe drumuri, consideră respondenţii

ro

11 Apr, 2016 00:00 2801 Marime text
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa se pregăteşte să externalizeze Serviciul de Radioterapie. Pentru suferinzii de cancer din Dobrogea, acesta era singura speranţă privind oprirea evoluţiei bolii.
 
Decizia vine după ce singurul aparat de radioterapie, care foloseşte cobalt, al unităţii sanitare şi-a oprit activitatea. Motivul: a expirat autorizaţia de funcţionare emisă ce CNCAN (Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare). „Noi am informat şi Ministerul Sănătăţii, şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate că, inevitabil, vom ajunge în acest punct“, a declarat Dănuţ Căpăţînă, managerul Spitalului Judeţean.
 
În privinţa pacienţilor care fac în momentul de faţă şedinţe de radioterapie la Constanţa, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă spune că a luat legătura cu centre din Bucureşti şi din Galaţi. Reamintim că Spitalul Clinic de Urgenţă Judeţean Constanţa a mai externalizat mai multe servicii, printre care Serviciul de Imagistică, Serviciul de Management Sanitar spitalicesc, Serviciul de Laborator, Serviciul de Curăţenie şi altele.
 
În contextul celor precizate, cotidianul ZIUA de Constanța a lansat, pe data de 4 aprilie, sondajul de opinie cu întrebarea: „Credeţi că la Constanţa s-a făcut tot posibilul pentru ca pacienţii bolnavi de cancer să nu fie puşi pe drumuri?“
 
La sondaj au participat 442 de cititori. Dintre aceştia, 8% consideră că la Constanţa s-a făcut tot posibilul pentru ca pacienţii bolnavi de cancer să nu fie puşi pe drumuri, în timp ce 92% cred contrariul!
 
„În 2014 era vorba să se facă lucrări de extindere a spaţiului de la demisol, aferent radioterapiei, pentru aducerea unui aparat mult mai performant în cadrul spitalului. Nu înţeleg de ce s-a renunţat la serviciul medical foarte competent al spitalului. În cazul externalizării acestui serviciu, în condiţiile în care cancerul a devenit o boală foarte răspândită, mulţi oameni vor muri cu zile, pentru că nu vor avea bani să achite costurile radioterapiei în regim privat.
 
Practic, ni se ia dreptul la serviciile medicale gratuite, stabilite prin Constituţia României, pentru care toţi românii plătesc contribuţia de sănătate. Spitalul Judeţean Constanţa trebuie să-şi extindă aceste servicii de imagistică şi radioterapie pentru cetăţeni, inclusiv cu sprijinul autorităţilor locale. Presupun că odată cu implicarea organelor de cercetare penală în cazurile de căpuşare şi risipire a bugetelor locale vor fi mai multe fonduri pentru utilarea spitalului cu aparatură medicală. România nu-şi poate permite să privatizeze sănătatea, atâta vreme cât veniturile oamenilor nu pot acoperi aceste servicii necesare tuturor. Factorii de decizie trebuie responsabilizaţi!!!“, a comentat Elena Adriana Prosan. „Şi manevra asta tot politică este, să pună mâna vreun şacal şi pe asta“, e de părere Denisa Vasile.

Citeşte şi

Radioterapia a „murit”. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa „Dă senzaţia unui aranjament, de ceva premeditat”
 
UPDATE. Exclusivitate Solicitare la Ministerul Sănătăţii pentru demiterea lui Dănuţ Căpăţînă, managerul SCJU Constanţa (document)
 
Ieri, în faţa Spitalului Judeţean Constanţa, s-a făcut istorie. Acţiune fără precedent (galerie foto+video)
 
Spitalul Judeţean Constanţa, „privatizat“ bucată cu bucată După imagistică şi laborator, se concesionează radioterapia
 
Radioterapia a „murit“. Acuzele curg din partea parlamentarilor de Constanţa „Nu trebuie să ajungem la concesionare!“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii