Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:14 17 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie Consideraţi că Guvernul Cioloş trebuie să emită o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi?

ro

25 Jan, 2016 00:00 5692 Marime text


Membrii Comisiei parlamentare electorale şi, ulterior, plenul Parlamentului au decis ca modalitatea de alegere a viitorilor primari să rămână neschimbată. Concret, şi viitorii edili-şefi vor fi aleşi într-un singur tur. Acum, se doreşte schimbarea modalităţii prin care vor fi aleşi şefii administraţiilor publice locale, prin revenirea la două tururi.
 
Anul electoral 2016 va rechema românii la urne pentru a-şi alege, în vară, şefii administraţiilor publice locale şi, în toamnă, pentru a-şi vota parlamentarii. Aşadar, în acest an, vom avea cu toții ocazia să îi alegem pe cei care ne vor conduce și ne vor reprezenta în următorii patru ani. Însă modalitatea de alegere a viitorilor primari iscă, în continuare, dispute politice.
 
Membrii Comisiei parlamentare electorale şi, ulterior, plenul Parlamentului au venit cu unele modificări în ceea ce priveşte Legea electorală, însă au păstrat modalitatea de alegere a primarilor: dintr-un singur tur. Ulterior, PNL a început să pledeze pentru reintroducerea a două tururi pentru alegerea primarilor, însă în componenţa actuală a Parlamentului, în care majoritatea aparţine PSD-ului, nu este posibilă modificarea Legii electorale. Mai mult, duminică, 24 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a confirmat că susţine propunerea PNL privind revenirea la alegerea primarilor din două tururi.

Sondajul s-a încheiat în data de 31 ianuarie 2016
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Niculae 01 Feb, 2016 11:16 Votul in doua tururi insemna chelteli duble nemai vorbind, de faptul ca unii cosidera ca legile sunt bune numai daca ii avantajeaza pe ei..
  • Vechi 31 Jan, 2016 21:50 Doua tururi, un mod de a se fura mai multi bani cu "organizarea". La al doilea tur, iese cel cu mai multe voturi chiar daca se prezinta doar 5 persoane la vot. Si rar iese altul decit cel care e pe primul loc in primul tur. Mai bine, nu.
  • Viban 31 Jan, 2016 21:28 Alegerile electorale cu un singur tur de scrutin exprimă opinia și voința electoratului. Pentru turul II există regula negocierilor ”politice” unde voturile cetățenilor sunt tranzacționate rezultând adesea cu totul și cu totul altceva decât voința cetățenilor, liber exprimată.
  • PETRICA 31 Jan, 2016 19:19 De ce nu au protestat cei din PNL cind Ponta prin ordonanta de urgenta leau luat primarii??/.Dragnea......atunci a fost democratic ??brvos comunistilor rosii...........
  • Fratila Constantin 31 Jan, 2016 19:11 Pentru o buna reprezentativitate si pentru o legitimitate a urbei.
  • Livia 31 Jan, 2016 18:13 Primari alesi cu peste 50+1 voturi se poate , in cele mai multe cazuri, doar in doua tururi, dar vrem sa se respecte si referendumul cu max 300 parlamentari, cu vreo doua zile in urma l-am auzit pe Dragnea ca vor fi vreo 450. De ce ? Nu-i nevoie de atatia, mai putini, dar competenti si patrioti, de patrihoti suntem satui.
  • fara nume 31 Jan, 2016 16:47 Da in doua tururi,avem o majoritate din cei cu drept de vot pt. primarul ales!
  • dorel jurconi 31 Jan, 2016 15:23 Sa se faca in doua tururi
  • horia 31 Jan, 2016 14:39 Nu schimbi cand vrei regulile jocului .
  • Alin 31 Jan, 2016 11:29 Un guvern de tranzictie nu trebue sa dea ordonante
  • ANA 31 Jan, 2016 10:55 Asa este corect ,alegeri in doua tururi de scrutin
  • elena 31 Jan, 2016 10:43 Binenteles sa se faca in doua tururi sa aiba sansa sa se imbogateasca si altii
  • VIOREL 29 Jan, 2016 21:45 Daca tot schimba legea , pentru a-i linisti de tot pe baronii locali ar trebui sa vada ce face si cu referendumul in care am votat pentru 300 de parlamentari , si astfel va fi sprijinit de o mare parte din populatie iar baronii pot sa tavale cat doresc .
  • balan maricel 26 Jan, 2016 12:11 asa e corect alegeri in doua tururi
  • Dorel 26 Jan, 2016 10:43 Regula jocului nu se schimba in timpul jocului....Si apoi este f. bine asa cum este la ora actuala...Ce atatea schimbari dupa cum vrea unii si altii !
  • vasi vas 25 Jan, 2016 22:00 Este cit se poate de normal ca primarii sa fie alesi din turul doi ,in caz contrar un primar in functie va fi foarte greu de inlocuit ,daca nu singura sansa sa scapi de un primar va fi sa-l salte DNA SAU SA-L SCOTA PREOTUL CU PICIORE INAINTE . Primarul din localitatea unde locuiesc are opt ani de cind e in fruntea comunei si nu a facut nimc in toata aceasta perioada dar fiind in functie are toate sansele sa mai prinda un mandat . DE CE?SIMPLU!Fiind in functie toti angajatii din primarie sau care depind int-un fel sau altul de primarie si aici amintesc si pe cei care beneficiaza de ajutor social sustin primarul in functie ceia ce repezinta un avantaj serios si daca mai tinem cont ca primarul in functie a avut grija sa mai avantajeze unumite persuane in timpul mandatului deja sia marit sansele considerabil .Si uite asa contracandidatii primarului in functie citi or fi la numar n-au decit sa imparta ce mai ramane, pentru ca si prezenta la vot va fi slaba tot datorita minciunilor si coruptiei politicienilor.De aceia ar fi foarte sanatos sa se introduca si un numar de maxim doua mandate ca daca stau mai mult in functie au si impresia ca au facut ceva penru comunitati, ca ne fura doua trei mandate dupa care le dam pensii speciale.FRUMOS NU???IN CONCLUZIE ALEGEREA DIN DOUA TURURI SI NUMAR LIMITAT DE MANDATE POATE REDA SPERANTA UNOR REALIZARI SERIOASE
  • Dumitru Acatrinei 25 Jan, 2016 20:11 Este normal,firesc ,democratic si sanatos pentru fiecare ales si alegator ca primarul fiecarei localitati indiferent de marimea ei, sa fie ales cu jumatate + 1 din partea celor care se prezinta la vot.Deci, alegerea primarilor din doua tururi de scrutin este benefic in primul rand alegatorilor.
  • chis 25 Jan, 2016 18:44 Daca parlamentarii sunt niste dobitoci si isi servesc doar interesele lor sa se duca dracului. Au avut posibilitatea sa voteze in Parlament alegerea autoritatilor locale in doua tururi. Stiu ca este mai bine in doua tururi ca se cerne faina de neghina dar au muscat-o. Dupa alegeri sa modifice Codul Electoral. Au posibilitatea. Au posibilitatea ca si in Consiliile locale sa nu intre orice dobitoc cu 50 sau 60 de voturi. Au posibilitatea ca la comunele sub 5000 de locuitori sa schimbe numarul de consilieri. Sa fie cel mult 9 pana la 3000 de locuitori ;i cel mult 7 consilieri sub 3000 de locuitori. Au posibilitatea ca in comunele cu sub 5000 de locuitori sa nu mai fie si viceprimar si nici Consilier al primarului. Rostul lor este zero barat, mananca o gramada de bani in 4 ani, nu initiaza nici un proiect de hotarare, unde este competitivitatea, cum vor fi platiti in functie de competente, in functie de ce criterii vor lua banii. Nu se gandesc ca mii de consilieri locali sunt in taina prin aceste Consilii locale. Functionarii publici trebuie sa indeplineasca conditii de studii si alte criterii, ei, analfabeti care fac ce vor cu banii contribuabililor. Este legal oare. Nu cred. Vrei sa fi primar, foarte bine, poate candida orice boschetar dar cred ca ordonator principal de credite sa aibe cel putin studii economice sau juridice, sau sa zic chiar alte studii superioare sa poata intelege o lege, un articol sau sa stie macar cu ce se mananca. Primar sa fie cine vrea poporul dar Ordonatorul de credite, cel ce trebuie sa dramuiasca banii cetatenilor sa fie competent. Veti vedea cati o sa mai candideze, cati vor pleca unde a dus mutul iapa. Pai cel mai bine ar fi ca la vecinii Sarbi, munca voluntara, neplatita ci doar scutiti de la unele taxe si impozite locale. Se poate chiar sa fie scutiti de aceste obligatii si copii lor si chiar rudele de pana la gradul III. Veti vedea ca aceste scutiri sunt de zeci de ori sau sute de ori mai mici decat banii pe care ii primesc lunar ca salariu. Avantaj Statul roman, cetatenii contribuabili. Cred ca visez. Asa ceva in Romania noastra nu o sa fie niciodata. Asa ca, sa se duca la mama dracului toti politrucii.
  • Chiritoiu Daniel 25 Jan, 2016 18:00 Este binje in doua tururi , dar nu in acest fel. De ce nu si-au facut treaba la timpul ei, nu atunci cand au nevoie si in mod neconstitutional
  • Bunea 25 Jan, 2016 15:02 De ce nu vreau doua tururi....finca se cgeltueste mai mult din banu public...iar in turur 2 se fac manevre politice ..de exemplu..te sustin si vreau director la scola, gradinita etc..sa fie un tur si cine are electoratul mai mare sa iasa Primar ...nu combinatii politice..
  • virgil 25 Jan, 2016 14:38 Ce pot sa mai cred ? Se voteaza o lege si promulgata de preserdinte, publicata in monitorul Oficial ( totul legal ), iar dupa ceva timp, se incearca anularea ei prin OUG. Atunci, ce rost mai are sa platim parlamentari (cu salarii mari si privilegii), de ce sa mai fie nevoie de promulgare de presedinte....? Hai, sa renuntam la tot (oficial) ! Presedintele ni-l numesc altii, acesta numeste un guvern din afara care nu tine cont decat de ce spune presedintele si o sleahta de hoti, salariile lor si le maresc singuri (fara nici un pic de bun simt ), Noi cine mai suntem de ni se cere parerea doar de ochii lumii ! Imi e........( ati inteles)