Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie 89% dintre respondenţi, de acord cu reinvestirea veniturilor lăcaşurilor de cult în construirea de şcoli sau spitale

ro

07 Mar, 2016 00:00 2647 Marime text
Potrivit Guvernului Cioloş „veniturile realizate de către cultele religioase nu sunt impozabile dacă sunt utilizate în sprijinirea activităţilor educaţionale, culturale şi sociale în sensul susţinerii activităţilor de cult“. Cotidianul ZIUA a lansat, pe data de 29 februarie, sondajul de opinie cu întrebarea „Sunteţi de acord cu reinvestirea veniturilor lăcaşurilor de cult în proiecte pentru construirea de şcoli sau spitale?“
 
La sondaj au participat 481 de persoane. Dintre acestea, 89% au răspuns afirmativ, fiind de acord cu reinvestirea veniturilor lăcaşurilor de cult în proiecte pentru construirea de şcoli sau spitale, în timp ce 19% au răspuns negativ.
 
Mai mult, unul dintre respondenţi a ţinut să îşi argumenteze punctul de vedere: „Nu sunt de acord cu această formă de «reinvestire a veniturilor...». Biserica trebuie să-şi îngrijească toate aşezămintele de cult şi să creeze condiţii clerului şi poporului de a-şi practica şi manifesta credinţa în mod demn. Şcolile şi spitalele publice sunt în grija exclusivă a guvernanţilor şi aşa trebuie să fie. Dar impozitarea proprietăţilor şi activităţilor economice de orice fel ale cultelor este singura măsură care oferă condiţii transparente şi, implicit, incontestabile cultelor de a dispune cum doresc de aceste venituri. Pe scurt, banul public, din taxe şi impozite, trebuie administrat de popor prin reprezentanţii săi aleşi. Asta înseamnă democraţie, dacă vrem o ţară «ca afară», şi nu ca înspre Răsărit“.
 
Reamintim că, la finele anului trecut, deputatul Colegiului uninominal nr. 3 din Circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, social-democrata Cristina Dumitrache, i-a adresat premierului Dacian Cioloş următoarea întrebare: „Este posibil ca veniturile realizate de către aceste lăcaşuri să fie reinvestite în folosul comunităţii, respectiv în construirea de şcoli, spitale, aşezăminte pentru îngrijirea bătrânilor şi creşterea copiilor orfani?“ Deputatul i-a reamintit premierului Cioloş că nici până în prezent nu a primit răspuns din partea Ministerului Educaţiei la întrebarea „Este posibil ca, începând din anul şcolar 2016-2017, să se introducă în programa de învăţământ ca materie opţională istoria religiilor, la alegere cu istoria artelor, ţinând cont mai mult de interesul copiilor şi de cerinţele actuale ale unei societăţi evoluate şi moderne?“.
 
Sondajul ZIUA de Constanţa s-a încheiat pe data de 6 martie.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii