Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sondaj de opinie 70% dintre respondenţi îşi doresc înfiinţarea spitalelor de oncologie şi obstetrică-ginecologie!

ro

29 Aug, 2016 00:00 2722 Marime text
 

Două noi spitale ar putea fi construite în viitorul apropiat la Constanţa. Este vorba despre o structură medicală în domeniul obstetrică-ginecologie şi neonatologie şi un spital care să asigure condiţii de tratament şi spitalizare decente pentru bolnavii de cancer. Consilierii judeţeni au aprobat în ultima şedinţă a CJC demararea studiilor de oportunitate şi a studiilor de fezabilitate pentru aceste proiecte. Ambele propuneri au la bază Strategia Naţională de Sănătate pentru perioada 2014-2020. Dacă va prinde viaţă, structura medicală în domeniul obstetrică-ginecologie şi neonatologie în judeţul Constanţa va oferi servicii precum: obstetrică-ginecologie, ginecologie generală, asistenţă la naştere, naştere sub apă, analgezie peridurală, prelevare de celule stem, managementul sarcinii cu risc crescut, psihologia sarcinii şi a lăuziei, diagnostic prenatal, neonatologie, reproducere asistată, ginecologie endocrinologică, chirurgie ginecologică şi chirurgie fetală. Unitatea va dispune şi de un laborator de analize medicale.
 
Cel de-al doilea spital, cu profil oncologic, va avea mai multe obiecte de activitate: diagnosticul, tratamentul (chimioterapie, radioterapie, chirurgie), precum şi urmărirea pacienţilor după încheierea tratamentului de specialitate, managementul reacţiilor adverse pentru tratament, screeningul pentru anumite localizări de cancer sau tratamente paliative pentru pacienţii în cazul cărora tratamentele nu mai sunt oportune.


 
În acest context, cotidianul ZIUA de Constanţa a lansat sondajul de opinie cu întrebarea: Consideraţi oportună înfiinţarea de noi spitale specializate pe oncologie şi obstetrică-ginecologie şi neonatologie în judeţ?“
 
La sondaj au participat 430 de cititori ai cotidianului ZIUA de Constanţa. 70% dintre aceştia consideră oportună construirea celor două unităţi medicale, 4% cred că nu se impune înfiinţarea celor două spitale, în timp ce 26% au optat pentru varianta de răspuns „ar trebui avute în vedere şi alte specialităţi“.
 
În plus, unii cititori au ţinut să ne împărtăşească şi părerile lor pe acest subiect, pe care le prezentăm mai jos:
 
Cristian Călinescu este de părere că „monospecialităţile pediatrie chirurgie nefrologie, cardiologie şi oftalmologie ar avea nevoie de un refresh urgent din partea autorităţilor“.
 
Viorel din Constanţa a scris că „este mare nevoie si de un spital de pediatrie, cu toate specializările aferente. Mai mare ruşinea, unul dintre cele mai mari oraşe/judeţe şi avem doar o secţie de pediatrie, şi aia vai mama ei“.
 
Gabi spune că în judeţ ar fi nevoie şi de un spital de geriatrie.
 
Alina din Constanţa este de părere că ar fi suficient să fie modernizate secţiile de oncologie şi maternitatea din spitalele deja existente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii