Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea Ovidius, la 45 de ani distanta

ro

02 Oct, 2006 00:00 1636 Marime text
La 5 august 1961, Ministerul Invatamantului si Culturii emitea Ordinul nr.654 care stipula infiintarea institutelor pedagogice de 3 ani, in cateva orase din tara, printre care si Constanta. Actul de infiintare poarta semnatura academicianului I. G. Murgulescu, ministrul invatamantului si culturii, si prevedea pentru anul 1961/1962 sa functioneze Facultatea de filologie, cu sectia de limba romana si literatura romana, Facultatea de matematica, cu sectia matematica, Facultatea de fizica si chimie, cu sectia fizica-chimie si cunostinte industriale teoretice si practice, Facultatea de stiinte naturale cu sectia stiinte naturale si cunostinte agricole teoretice si practice.Deschiderea anului universitar s-a facut in ziua de duminica, 2 octombrie 1961, in prezenta celor 198 studenti admisi la concurs. La adunarea festiva au vorbit conf. univ. Pavel Borcea, directorul institutului, Vladimir Robu, directorul adjunct al institutului, Emilian Stefanescu, din partea cadrelor didactice. Reporterul Nicolae Motoc mai remarca printre cei prezenti pe studentii Anisoara Ditescu, Gheorghe Colciu, Adriana Goga, Ioana Sincu, Asan Murat.La 15 octombrie 1961 se infiinteaza si biblioteca institutului, cu un modest fond de carte.La 1 octombrie 1972, prin Decretul Consiliului de Stat nr.38, se infiinteaza Institutul de Marina Civila, unitate de invatamant superior cu durata de 4 ani. Actul normativ, pornind de la necesitatile flotei, prevedea organizarea invatamantului de marina in formele de zi si fara frecventa pentru specialitatile de navigatie si electromecanica, cu doua cicluri paralele si durate diferite de pregatire. Sediul provizoriu a fost localul Scolii generale de pe strada Unirii. Studentii marinari erau cazati la caminul Institutului pedagogic si aveau uniforme de o eleganta aparte. Dupa doar un an de zile cele doua institute - civil si militar - sunt unificate sub numele Institutul de marina "Mircea cel Batran" si este numit rector contraamiralul Ilie Stefan.

1 octombrie 1990 a fost luni. Promotia de start a noii Universitati constantene intra in amfiteatre.

Dupa o apriga batalie pentru obtinerea terenului pe care s-a construit primul modul al noului campus, la 1 octombrie 1997 o mie de studenti intrau in amfiteatre si laboratoare.O cladire alba, de o sobrietate aparenta, un drum proaspat asfaltat flancat cu flori, iar alaturi-lacul Mamaia. Grupuri de tineri, in furnicarul zilei, si dintr-odata Constanta a capatat un nou cartier confiscat de studenti, si o alta identitate.Ce inseamna acest modul devenit functional de la 1 octombrie 1997? 8.800 metri patrati suprafata utila din care pe aproximativ 6.000 mp se afla sali de curs, cu 60-80 locuri, medii, cu 40 locuri, si sali de seminar, cu 25-30 locuri, trei amfiteatre cu 120-130 locuri fiecare, cabinete pentru limbi straine, laboratoare, ba chiar si sediul Ligii studentilor, biroul Politiei universitare, un bufet. Concomitent, in aceste sali, pot invata peste o mie de studenti din cele trei facultati repartizate pe acest modul: Litere - Teologie, Istorie - Drept, Administratie Publica, Studii Economice.In scurt timp vor fi finalizate si caminele studentesti de la Pescarie.Primaria s-a implicat exemplar si in grabirea finalizarii lucrarilor la acest prim modul, studentii si Senatul adresand in mod special viceprimarului Petrache Trandafir vorbe de lauda.La acea data, Universitatea "Ovidius" avea 6.200 studenti in sapte facultati autorizate.La 1 octombrie 2001, la Universitatea "Ovidius" numarul studentilor a ajuns la 13.000, alti 2 000 fiind la forma de invatamant deschis la distanta.

1 octombrie 2006. "Ovidius" reprezinta in momentul de fata principala universitate a Dobrogei si una din universitatile puternice din Romania. In acest an aniversar, in cele 15 facultati sunt scolarizati circa 20.000 studenti, intr-un numar impresionat - 80 - de directii de specializare, o paleta suficient de larga pentru a acoperi prioritatile zonei, in acelasi timp, impreuna cu alte universitati puternice din Romania, necesitatile in ce priveste instructia si educatia studentilor acestei tari.

"Ovidius" are alura unei universitati internationale, datorita numarului impresionant de legaturi de ordin educational si stiintific cu institute similare din Europa, SUA, America Latina, Asia. Practic, nu exista zona pe mapamond in care universitatea sa nu gaseasca o anume rezonanta.Universitatea se afla pe un loc onorant in ierarhia Ad-Astra si in cea CNCSIS, inaintea multor alte universitati de stat cu o indelungata activitate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii