Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuviosul Paisie Aghioritul, de 17 ani în veşnicie Sfaturi duhovniceşti despre dragoste, întrajutorare şi ispita gândului viclean, cârtitor şi “judecător”

ro

12 Jul, 2011 14:55 1788 Marime text

ag-arsenios-kappadokis-geron-paissios-e1310434825152.jpgÎn aceste vremuri grele este bine să vă cunoaşteţi între voi, ca să vă ajutaţi

"Odată, l-a vizitat un grup de închinători şi Stareţul a întrebat pe unul din ei:

- Tu unde lucrezi?

- Sunt inginer la aviaţie.

- Pe cutare îl cunoşti?

- Nu, Părinte, pentru că suntem mulţi acolo.

- Să vă cunoaşteţi. In aceste vremuri grele este bine să vă cunoaşteţi între voi, ca să vă ajutaţi. Se poate întâmpla ceva şi tu să te temi s-o spui celuilalt, care deşi este gata să te ajute, tu să nu ştii asta.

Mai demult, dacă voia cineva să meargă undeva, spunea şi vecinilor lui. Sau dacă mergea cineva cu căruţa, întreba pe cei ce treceau: "Unde mergi? De unde vii?". Aveau curiozitatea cea bună, pentru a ajuta pe aproapele. "Urcă sus", sau "Dacă poţi să aştepţi, peste două ore plec cu căruţa", sau "Mâine vom pleca; vino în casă ca să dormi la mine". Astfel se cunoşteau oamenii între ei, îşi făceau cunoscuţi în fiecare sat şi se ajutau între ei la nevoie.

Mai demult exista "vecinătatea", care îi ajuta pe oameni. Era un sprijin pentru fiecare. Astăzi s-au schimbat lucrurile. Cunosc nişte fraţi care deşi trăiau în acelaşi bloc, timp de trei ani nu a ştiut unul de altul.

Altceva este cu noi călugării, care fugim de cunoscuţi şi de rude, ca să intrăm în marea familie a lui Dumnezeu şi astfel să-i iubim pe toţi oamenii. Voi, mirenii, trebuie să aveţi legături între voi, si mai ales cu rudele voastre pentru a vă ajuta".

www.razbointrucuvant.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii