Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Psihopatologia vietii cotidiene (despre uitare, greseala de vorbire, superstitie si eroare) - Sigmund Freud

ro

23 Jan, 2011 17:33 1802 Marime text

2-8837.jpgFiecare dintre noi a avut momente în care nu si-a putut aminti un nume propriu, a uitat de o întâlnire, a pierdut un obiect primit în dar de la o persoana apropiata. Sunt toate aceste "acte ratate" cauzate de un periculos proces de deteriorare a creierului sau doar expresii simbolice ale unor tensiuni sau conflicte psihice?
Freud, întemeietorul psihanalizei, demonstreaza ca psihopatologia noastra cea de toate zilele este o tulburare minora si trecatoare, de cele mai multe ori, a vietii psihice, dar semnificativa. Ea ne face transparenti pentru ceilalti, asa cum îi face si pe ceilalti transparenti pentru noi. Daca vrei sa citesti gândurile ascunse ale celorlalti învata de la Freud cum sa decriptezi actele ratate!

"De fiecare data când ne exprimam gresit în vorba sau în scris putem sa conchidem ca avem de-a face cu o tulburare cauzata de procese psihice în afara perimetrului intentiei noastre, dar trebuie sa admitem ca eroarea de vorbire si de scriere urmeaza adesea legile similitudinii, ale comoditatii sau ale tendintei de accelerare..."
"Un prieten îmi comunica urmatoarea întâmplare: «Am acceptat cu câtiva ani în urma alegerea în comitetul unei anumite uniuni literare, pentru ca am presupus ca asociatia mi-ar fi putut fi odata de ajutor promovând reprezentarea dramei mele, si am luat parte regulat, chiar daca fara prea mult interes, la sedintele care aveau loc în fiecare vineri. Acum câteva luni am primit apoi asigurarea unei montari la teatrul din F. si de atunci mi s-a întâmplat sistematic sa uit de sedintele uniunii. Când am citit scrierea dumneavoastra despre astfel de lucruri, m-am rusinat de uitarea mea, mi-am facut reprosuri ca este o mojicie sa nu mai particip acum dupa ce nu mai am nevoie de oamenii respectivi si m-am hotarât sa fac totul pentru a nu uita sa merg în vinerea urmatoare. Mi-am tot amintit de aceasta intentie a mea, pâna ce am dus-o la îndeplinire si m-am aflat în fata usii salii de sedinte. Spre mirarea mea era închisa însa, sedinta fiind încheiata; caci ma înselasem asupra zilei: era deja sâmbata!»"
[Sigmund Freud]

Pentru a vedea care sunt cele mai noi aparitii editoriale intrati pe pravaliacucarti.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii