Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:47 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ceauşescu a ținut cu Israelul în Războiul de şase zile

ro

30 Nov, 2012 00:00 4197 Marime text
historia1.jpgNicolae Ceauşescu şi premierul de atunci, Ion Gheorghe Maurer, au refuzat catalogarea Israelului ca „agresor" în conflictul cu Siria, Egipt şi Iordania din iunie 1967.

La începutul lunii iunie 1967, într-o ofensivă a Israelului împotriva Egiptului, Siriei şi Iordaniei, au fost anexate Cisiordania, Fâşia Gaza şi platoul Golan. Evenimentul a intrat în istoria conflictelor arabo-israeliene drept „războiul de şase zile". La 5 iunie 1967, Israelul a ripostat faţă de blocarea strâmtorii Tiran de către Egipt, petrecută în luna mai a aceluiaşi an. Aviaţia statului evreu a bombardat 11 aerodromuri militare egiptene, distrugând astfel cea mai mare parte a flotei aeriene. Astfel, Egiptul şi-a văzut capacitatea de reacţie drastic limitată. În zilele următoare, Israelul a ocupat Fâşia Gaza, partea de est a Ierusalimului, Înălţimile Golan. Ostilităţile s-au încheiat după şase zile, în 10 iunie.

În şedinţa Comitetului Politic Consultativ (CPC) a Organizaţiei Tratatului de la Varşovia (OTV), convocată la Moscova pe 6 iunie, românii au refuzat să semneze documentul care condamna Israelul ca „agresor".

Cititi articolul integral aici:  Historia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii