Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:35 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zilele Lupilor, în Capidava

ro

25 Jan, 2013 15:21 2326 Marime text

afis_zilele_lupilor.jpgSâmbătă, 26 ianuarie, şi duminică, 27 ianuarie 2013, Asociaţia „România - Dacia Casa Noastră" te invită să celebrezi Zilele Lupilor în Capidava, la „Danais". Pe parcursul a două zile, tradiţiile se împletesc cu cercetarea arheologică, cu arta şi cu descoperirea locaţiilor pline de istorie de pe malul Dunării.

Conform calendarului popular românesc, perioada cuprinsă între 25 ianuarie și 2 februarie este cunoscută sub numele „Filipii de iarnă" - zeități protectoare ale lupilor. Filipii de iarnă marchează în Calendarul popular sfârșitul perioadei de împerechere a lupilor, începută cu aproximativ 80 de zile în urmă, la Filipii de Toamnă.

Filipii de iarnă sunt ținuți mai cu seamă în casele de ciobani și în gospodăriile în care sunt animale. Aceștia sunt respectați pentru protejarea vitelor și a oilor de atacul lupilor.

Se spune că în prima zi de Filipi, femeile satului lipesc gura sobei ca să lege și gura lupilor. La hornul casei se atârnă o secure sau o unealtă de-a casei, existând credința că astfel vor fi uitate vitele și oile de către lupi.

De asemenea, se crede că gospodarul care nu va prăznui Filipii va rămâne fără păsările din curte, pe care i le vor mânca hultanii. Bătrânii spun că în aceste zile nu-i bine să dai nimic din casă că altfel vei da tot anul. Totodată, în zilele Filipilor de iarnă, se fac prevestiri cu privire la vremea ce are să vină.

Programul evenimentului Zilele Lupilor în Capidava:
Ziua 1
- Plecare cu autocare din Constanţa din fața Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa din Piața Ovidiu - ora 9:00;
- Vizită la Muzeul "Axiopolis" din Cernavodă;
- Vizită la Muzeul de Artă "Dinu şi Sevasta Vintilă" din Topalu;
- Tabăra Danais - Capidava:
- "O zi pe un şantier arheologic"- prezentare etape lucru, desfăşurare etape lucru - Dr. Zaharia Covacef, cercetător ştiinţific I, arheolog expert Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa
- Observaţii privind procesul de restaurare a 2 vase ceramice (căniţă, oinochoe-vas cu gura trilobată) - Lemnaru Mădălina, expert restaurator sticlă ceramică Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa
- Spectacol nonconvențional de poezie: "Nuntă in cer". Protagonişti: Maria Tâlvan, George Eugen Doinaru (Studioul de Spectacole Speciale "Sonar"), Mircea Pânzaru („Theatrum Infinitum")
- Bătrânul prezicător
- Legende locale din Capidava
- Foc de tabără
- Închidere prima zi a evenimentului și plecare către Constanța - ora 17:00.
Ziua 2
-Plecare cu autocare din Constanţa din fața Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanţa din Piața Ovidiu - ora 10:00;
- Cetatea Capidava;


- Muzeul Carsium din Hârșova;
- Cetatea Carsium;
- Cetatea Ulmetum de la Pantelimon;
- Închiderea evenimentului și plecare către Constanța - ora 17:00.

Taxa de participare valabilă până pe data de 25 ianuarie 2013, inclusiv:
- Ziua 1: 79 lei/persoană (elevi şi studenţi 69 lei)
- Ziua 2: 69 lei/persoană (elevi şi studenţi 59 lei)
- Ofertă specială pentru cele 2 zile: 109 lei/persoană (elevi şi studenţi 89 lei).

Taxa de participare valabilă în perioada 26 - 27 ianuarie 2013:
- Ziua 1: 109 lei/persoană (elevi şi studenţi 99 lei)
- Ziua 2: 99 lei/persoană (elevi şi studenţi 89 lei)
- Ofertă specială pentru cele 2 zile: 169 lei/persoană (elevi şi studenţi 149 lei)

Precizări:
Taxa de participare include: transport din Constanta și retur, taxe acces muzee și participarea la programul evenimentului prezentat mai sus.
Pentru facilitarea accesului la cultură, Danais oferă elevilor şi studenţilor tarife reduse.
Profesorul care însoţeşte un grup de minim 15 elevi/studenţi beneficiază de participare gratuită.

La Capidava, în tabăra Danais, va fi amenajat un spaţiu de unde participanţii îşi pot procura bucate tradiţionale dobrogene preparate de bucătari iscusiţi.

AICI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii