Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stephen Hawking ar putea comunica prin puterea gândului

ro

05 Apr, 2012 00:00 2046 Marime text

descopera_1.jpgUn dispozitiv de mărimea unei cutii de chibrituri, numit iBrain, l-ar putea ajuta pe fizicianul englez Stephen Hawking, paralizat ca efect sclerozei laterale amiotrofice, să comunice prin puterea gândului.

iBrain face parte din noua generaţie de dispozitive portabile neuronale şi algoritmice destinate să monitorizeze şi să diagnosticheze anumite afecţiuni precum apneea, depresia sau autismul. Inventat de o echipă de cercetătători condusă de Philip Low, directorul executiv al companiei NeuroVigil, dispozitivul se remarcă drept o posibilă alternativă la tehnicile costisitoare utilizate în laboratoarele pentru cercetarea somnului.

Folosind un singur canal de culegere a semnalelor electrice cerebrale care se schimbă în funcţie de activitate şi gânduri, dar şi în funcţie de patologiile care însoţesc anumite tulburări mentale, invenţia poate colecta date în timp real, atunci când pacientul stă în pat sau se uită la televizor.

Pentru a descifra şi cele mai dificile unde, care trec prin mai multe circumvoluţiuni ("cute") ale creierului şi apoi prin craniu, dr. Low a creat un algoritm, numit Spears, încă din anul 2007.

"Ideea a fost să vedem dacă Stephen îşi poate folosi mintea pentru a crea un model consistent şi repetabil pe care un computer să îl poată traduce într-un cuvânt, literă sau chiar comandă", a declarat Low. Pentru a pune în aplicare acest experiment, Low şi echipa sa au călătorit la Cambridge, la biroul lui Stephen Hawking. Ei l-au rugat pe fizician să utilizeze iBrain şi să îşi imagineze că se joacă cu o minge în mâna dreaptă. Deşi savantul nu îşi poate mişca mâna, cortexul motor poate elibera comanda generând unde electrice în creier. Algoritmul a reuşit să judece gândurile fizicianului drept semnale şi să le reprezinte drept semne pe o grilă.

Sursa: Descopera.ro

"Intenţia noastră a fost de a vedea dacă există vreo schimbare în semnal şi asta am şi observat", a spus Low. Acum, NeuroVigil intenţionează să repete strudiul pe o populaţie mai mare de indivizi care suferă de boli neurodegenerative.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii