Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuşită fără precedent în istoria medicinei Fabrica de organe umane sintetice!

ro

09 May, 2012 00:00 1913 Marime text

descopera_1.jpgOamenii de ştiinţă de la University College London cresc organe umane în condiţii de laborator, această reuşită tehnologică având posibilitatea de a elimina, în viitor, nevoia ca oamenii să doneze organe.

Echipa condusă de profesorul Alexander Seifalian face parte din departamentul de nanotehnologie şi medicină regenerativă din cadrul universităţii. În cadrul acestui laborator, oamenii de ştiinţă folosesc celulele recoltate din corpul pacienţilor pentru a creşte organe „la comandă". Pentru că organele sunt făcute cu ajutorul propriilor celule ale pacienţilor, riscul ca acestea să fie respinse de corp este, în teorie, eliminat.

„Acum creştem un nas pentru un pacient, pe care urmează să-l folosim luna viitoare. Este o premieră mondială, nimeni nu a mai crescut un nas în laborator până acum", a declarat profesorul Seifalian.

Atunci când nasul va fi transferat în corpul pacientului, acesta nu va fi pus direct pe faţa acestuia, ci va fi introdus într-un balon care va fi implantat sub piele, în braţul pacientului. După patru săptămâni, timp în care pielea şi vasele sanguine se vor dezvolta, nasul va fi monitorizat, iar apoi va fi transplantat pe faţă.

„Alţi specialişti au încercat să facă implanturi pentru înlocuirea nasului, însă nu au găsit soluţii care să funcţioneze pe termen lung. Nasurile pe care aceştia le-au folosit s-au deplasat pe faţă cu timpul, iar forma lor s-a schimbat. În schimb, nasul nostru nu va avea aceste probleme, pentru că este un nas întreg construit din polimeri", a explicat Adlola Oseni, membru al echipei de cercetători.

Polimerul care este folosit pentru conceperea nasului este compus din miliarde de molecule, fiecare dintre acestea măsurând aproximativ un nanometru, fiind astfel de 40.000 de ori mai mici decât grosimea unui fir de păr. Pentru că lucrează la aceste dimensiuni, cercetători pot realiza materialul cu un nivel de detaliu extraordinar.

„În acest nanomaterial există mii de găuri de dimensiuni mici. Ţesutul creşte prin aceste găuri şi devine parte a materialului. Cu timpul, nasul devine un nas adevărat, iar pacientul îl va simţi exact ca pe un nas autentic", a explicat Seifalian. Reţeta exactă a materialului biocompatibil este un secret bine păzit, universitatea investind deja peste 100.000 de lire sterline în conceperea sa.

Cercetătorii realizează şi alte organe în laborator: o trahee, ce a fost folosită în cadrul primului transplant al unui organ sintetic din istorie, urechi sau artere. „Suntem primii cercetători din întreaga lume care lucrează la aşa ceva. Putem face un metru de artere artificiale la fiecare 20 de secunde, dacă dorim", a declarat Seifalian.

„Dacă vom reuşi să creştem o inimă sau un plămân în laborator, nu vom mai avea nevoie de donatori. Eforturile noastre ştiinţifice vor avea consecinţe extraordinare asupra modului în care practicată medicina", a concluzionat Seifalian.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii