Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:11 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Extinderea cancerului pancreatic va putea fi stopată

ro

01 May, 2012 13:49 1533 Marime text

descopera_bun.jpgTumorile pancreatice agresive ar putea fi tratate cu o nouă clasă de medicamente, spun specialiştii în oncologie din Marea Britanie.

Cancerul pancreatic este, la ora actuală, unul dintre tipurile de cancer cu mortalitatea cea mai mare. Mai puţin de una din cinci persoane care suferă de această formă de cancer se mai află în viaţă la un an de la diagnosticare.

Acum, un studiu vine să demonstreze că, la nivelul genelor afectate, există o genă inactivată.

Cercetătorii au declarat că, în prezent, mai multe medicamente care au potenţialul de a corecta acest defect sunt testate, în speranţa de a stopa extinderea cancerului.

Studii efectuate pe şoareci au arătat că gena numită USP9x, care în mod normal are rolul de a împiedica celulele să se dividă în mod necontrolat, este inactivată în unele celule canceroase pancreatice. Deşi gena nu a suferit mutaţii, unele proteine şi alte substanţe chimice se ataşează de ea şi o dezactivează. Ulterior, studiile au demonstrat că acest fenomen legat de UPS9x se produce şi la oameni.

"Prin testele de laborator am reuşit să demonstrăm că problema nu era la nivelul codului genetic, ci al "insignelor chimice" de la suprafaţa ADN-ului, care au rolul de a activa şi dezactiva gena. Medicamentele create pentru a îndepărta aceste "insigne" dau deja rezultate în cazul cancerului de plămâni", a declarat profesorul David Tuveson.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii