Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copiii născuţi din taţi mai vârstnici trăiesc mai mult

ro

14 Jun, 2012 01:00 1769 Marime text
descopera_1.jpgEste un lucru cunoscut că taţii care au copii la vârste mai înaintate sunt mai toleranţi, afectuoşi şi petrec mai mult timp cu odraslele lor. Acum, oamenii de ştiinţă au descoperit un alt beneficiu venit din partea acestor bărbaţii: copiii lor trăiesc mai mult.

Specialiştii au descoperit că oamenii procreaţi de părinţi vârstnici au telomere mai lungi (capete ale cromozomilor, care protejează împotriva procesului de îmbătrânire). Cercetătorii au măsurat lungimea telomerelor din ADN-ul a 1.779 de tineri adulţi filipinezi şi al mamelor lor şi au determinat vârsta taţilor lor şi a bunicilor. Studiul a scos la iveală faptul că lungimea telomerelor indică nu numai vârsta pe care a avut-o tatăl atunci când şi-a conceput copilul, ci şi vârsta pe care a avut-o bunicul când l-a conceput pe tată.

Descoperirile sugerează că reproducerea paternă întârziată poate duce la lungirea telomerelor viitorilor copii, lucru care le-ar putea oferi acestora din urmă o viaţă mai lungă.

Telomerele sunt numite şi "ceasul cromozomial", deoarece par să influenţeze major procesul de îmbătrânire. Telomerele mai lungi ne fac mai tineri din punct de vedere biologic şi mai sănătoşi. Profesorul Chris Kuzawa, antropolog de la Northwestern University a explicat că deşi, odată cu vârsta, telomerele se micşorează la nivelul celulelor somatice, ele devin mai lungi la cromozomii din spermatozoizi.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii