Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cea mai veche scriere nedescifrată din lume îşi dezvăluie secretele

ro

23 Oct, 2012 01:00 1985 Marime text
descopera_1.jpgCercetătorii ce iau parte la acest proiect internaţional anunţă că deja au reuşit să descopere elemente neştiute despre o civilizaţie „pierdută" care a existat în epoca de bronz în Orientul Mijlociu. Un element definitoriu pare să fie faptul că sclavii folosiţi pe post de muncitori primeau raţii de mâncare foarte mici, aflate la limita subzistenţei.

„Cred că, în sfârşit, suntem aproape de a face descoperiri fără precedent", afirmă Jacob Dahl, cercetător la Wolfson College, Oxford şi totodată directorulAncient World Research Cluster.

Motivul pentru care cercetătorii se apropie de această reuşită constă într-un instrument unic, ce le permite să observe scrierea străveche mai clar ca niciodată.

Cunoscut sub numele deReflectance Transformation Imaging System, maşinăria foloseşte 76 de lumini fotografice şi un sistem de procesare computerizată pentru a surprinde fiecare crestătură de pe tăbliţele străvechi, realizând o replică virtuală a fiecărui artefact fotografiat. Apoi, cercetătorii pot manevra aceste „tăbliţe virtuale" pentru a le privi din orice unghi şi cu orice tip de iluminare, folosind un simplu computer.

Cititi articolul integral aici: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii