Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitorul partid politic, care este

ro

25 Feb, 2011 00:00 2219 Marime text

blog_iluzie.jpgDe ceva vreme intelectualimea (intelectualitate pentru melancolici, restul pricep ce vreau să spun) naţională vrea să facă un nou partid. Subiect de interes, şi Preşedintele dă ghionturi, cu lider charismatic Monica Macovei. Sau alt simbol naţional în lupta pentru reformă.

Dacă în afară de o mână de idealişti ridicoli crede cineva că Monica Macovei trece de o jumătate de procent înseamnă că nu trăieşte în România sau a citit prea multe cărţi şi a trăit în realitate prea puţin. O bate în alegeri cu un ordin de mărime Dan Diaconescu.

De 20 de ani nu s-a înfiinţat niciun partid nou. PSD, PDL şi România Mare sunt descendentele Partidului Comunist şi Securităţii. PNL şi PNTCD sunt epavele partidelor istorice, n-a mai rămas nimic din ele, din partidele istorice. UDMR e singura apariţie proaspătă pe plan politic şi este de departe cel mai serios. Tocmai pentru că nu are un trecut moştenit. Are doar 20 de ani vechime, restul au decenii sau peste un secol. PNG ţine de Bănel Nicoliţă.

Un partid nou trebuie să aibă, în primul rând, în frunte oameni care nu au nicio legătură cu PCR şi Securitatea, nicio legătură. Iar oamenii ăia au cel mult 35 - 37 de ani. Sunt prea tineri. Tânăra generaţie de prin partide a preluat regulile celor vechi. Un partid nou trebuie să aibă reguli de funcţionare noi.

Mai mult, nici părinţii lor nu trebuie să aibă vreo legătură cu actualele partide sau cu PCR sau Securitate. Aici e o problemă de autoselecţie foarte complicată. Aproape imposibil de rezolvat.

Adică, trebuie să fie oameni simpli, care nu au avut părinţi care să profite de regimul comunist sau ei înşişi să o fi făcut. Un proces de jos în sus, nu de sus în jos.

O altă necesitate. Liderii unui nou partid trebuie să fie profesionişti. Actualul Guvern este semianalfabet, cu cât trec anii, din 89 încoace, avem din ce în ce miniştri mai prost educaţi. Şi asta nu înseamnă că un Funeriu e bun de ministru, om cu studii strălucite, ci că avem nevoie de oameni educaţi în politici publice nu în chimie. Plus o viziune ideologică despre economie, nu politicul conduce economia ci invers. Ţine la socialişti, nu e epoca. Sunt prea tineri acum cei care o să facă peste vreo 10 ani partidul de care avem nevoie.

Pe cine o să reprezinte partidul iluzoriu în cauză? Care e motivul să alegem noua opţiune, ideologia sau o promisiune simplă şi clară? O găleată bine plasată îl duce la 3 procente. Pentru că democraţia presupune un nivel de bunăstare pe care nu-l avem. Iar celelalte partide ne ţin sub nivelul de bunăstare care e necesar funcţionării democraţiei. Suntem într-un cerc vicios.


O să avem parte de un alt act politic ratat, alimentat de idealiştii de serviciu. Prea mult zgomot pentru nimic. Trebuie să se schimbe generaţiile sau criza să ia forme radicale. Iar în cazul B nu o să avem parte decât de extremişti.

Priviţi iluzia de mai jos, e genială. Dar tot iluzie.

Sursa: romaniadeieri.blogspot.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii