Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scaletchi cere statului roman 20 milioane euro pentru detentia in inchisorile comuniste

ro

17 Mar, 2010 04:39 4038 Marime text

scaletchi.jpgPresedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, a dat statul roman in judecata si cere despagubiri in valoare de 20 milioane de euro pentru perioada cat a fost inchis de comunisti. Este cea mai mare suma ceruta pe baza legii 221/2009. Acelasi Scaletchi a fost retinut de procurorii DNA si condamnat in 2007 de Tribunalul Bucuresti la sase ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

In martie 1985, Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, l-a condamnat pe Florentin Scaletchi la moarte pentru subminarea economiei nationale, a decis confiscarea totala a averii acestuia, i-a adaugat 15 ani de inchisoare in baza unui decret privind navigatia civila si a incheiat cu 3 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei.
Activistul pentru drepturile omului condamnat pentru fapte de coruptie arata in cererea de chemare in judecata inregistrata la Tribunalul Bucuresti ca "aceasta sentinta a fost data…pentru fapte ce reprezinta acum acte de opozitie fata de regimul totalitar".
 
"Eroul" Scaletchi nu se multumeste cu maruntis

Din acelasi document, aflam ca "la un moment dat, pedeapsa cu moartea a fost comutata, prin decret al Consiliului de Stat, in pedeapsa privativa de libertate pe o perioada de 20 de ani".
Fiind un tip norocos, Scaletchi a fost eliberat din inchisoare in data de 22 decembrie 1989. Ulterior s-a pricopsit cu un Certificat de Luptator Impotriva Comunismului si titlul de Luptator cu Merite Deosebite.
Presedintele OADO nu ofera alte amanunte in cererea sa, incheind sec: "Cer Statului roman, o despagubire pe care o fixez, ca pretentie, la suma de 20 milioane euro".
Tribunalul a stabilit data de 12 aprilie pentru primul termen de judecata.
 
Florentin Scaletchi si-a dorit toata viata sa fie "mai liber" decat ceilalti. Nu i- a reusit de fiecare data. In 1985, comandant de nava fiind, porneste din Constanta intr-o cursa spre Braila dar intoarce nava catre Turcia cu scopul de a pleca definitiv din tara. Este obligat de catre echipaj se revina asupra deciziei si la intoarcerea in port este arestat.
 
Scaletchi cere si obtine "dreptul" oamenilor

Militantul pentru drepturile omului, fost printre altele senator PDSR de Braila, a mai facut cunostinta cu arestul Politiei in noiembrie 2006.
A fost prins de procurorii DNA cand lua mita 10.000 de euro din cei 25.000 promisi pentru o interventie la seful DNA Brasov in favoarea unei solutii favorabile intr-un caz de evaziune fiscala.
Scaletchi era recunoscut pentru asemenea practici. Alti 7.500 euro au intrat in buzunarele lui Scaletchi pentru o legitimatie OADO antidatata.
Laudandu-se cu fel de fel de cunostinte prin sistemul judiciar, Scaletchi solicita bani de la cei cercetati in schimbul unor solutii favorabile din partea magistratilor.


Sub pretextul apararii drepturilor omului, Scaletchi a cerut eliberarea lui Omar Hayssam, Ovidiu Tender, Corneliu Paltanea si a altor indivizi potenti financiar.
Condamnat pentru coruptie dar inca in libertate, Scaletchi nu s-a vindecat de vechile obiceiuri. In vara anului trecut, i-a facut o vizita la penitenciarul Colibasi lui Cornel Penescu.

Sursa: ancheteonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gixi 17 Mar, 2010 13:57 CINE MA, BETIVUL SI SPAGAGIUL ASTA?????????? ASTA TREBUIE CRESTAT SI DAT CU SARE, MAMA LUI DE NENOROCIT....