Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romanul care ni l-a daruit pe Cioran

ro

08 Apr, 2011 21:40 1656 Marime text
jurnal_20brailoiu.jpgEdituri bogate l-au tradus si-au facut vanzari uluitoare datorita cartilor lui. Filozofi contemporani s-au legitimat cunoscandu-l, descriindu-l, interpretandu-l, laudandu-se ca au respirat, uneori, acelasi aer cu el. Traian Basescus-a folosit de el, in discursul rostit in fata ambasadorilor straini acreditati la Bucuresti. Toti si l-au insusit, in functie de interes.Insa nici unul dintre acestia si nici macar statul roman, adus in pragul unei „cresteri economice" datorita masurilor luate de Guvernul Boc nu a gasit resursele necesare pentru a cumpara manuscrisele lui Emil Cioran, scoase la licitatie, saptamana trecuta la Paris.

Romania nu a avut 405.000 de euro pentru a si-l aduce acasa pe Cioran.

Nihilist pana in strafundurile fiintei sale, sinucigas in declaratii, dar prea las in fata mortii pentru a da mana cu ea, Emil Cioran ramane filosoful roman care si-a iubit cel mai mult tara, fugind de ea. Si-a pastrat toata viata emotiile si intelepciunea originara tipica taranului roman, dar s-a retras in propriul egocentrism din care s-a uitat superior, trist, tragic la lume.

In chiar anul in care celebram centenarul nasterii sale, statul roman, n-a stiut si n-a putut face un gest suprem prin care Romania ar fi dat o lectie de diplomatie internationala.

Nici macar Traian Basescu nu si-a putut reduce bugetul cheltuielilor de protocol pentru a da o lectie prin care si-ar fi ingenunchiat adversarii si ar fi redat poporului roman demnitatea de-a fi condus de un Presedinte care ii pretuieste simbolurile.

George Brailoiu, un afacerist tanar si discret, care activeaza in domeniul energiei, a cumparat manuscrisele lui Cioran cu suma de 405.000 de euro si a anuntat ca le va dona statului roman. Un adevarat erou. Din pacate, in Romania de azi, soarta eroilor este sa moara in uitare. Peste cateva zile, nimeni nu-si va mai aminti de el.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii